33152711 1832446670170613 5863463780263919616 nВчора, 14 червня, у Львові низка громадських активістів провела акцію проти будівництва на перетині вулиць Героїв УПА та Кульпарківської нової автозаправки. Під час протесту вони самовільно встановили тут пам’ятний камінь. Про це повідомляє Leopolis.news

Як виявилось, громадські активісти, що провели цю акцію, є членами партії НРУ. Саме вчора рухівці вирішили зініціювати будівництво у Львові пам’ятника героям УПА, хоча старий фонтан на перетині Кульпарківської та Героїв УПА заростав хащами десятки років і нікому до нього не було діла. Але тут не обійшлось без конфлікту, оскільки на місці старої технічної водойми заводу «Кінескоп» міська влада вирішила погодити будівництво першої у Львові екологічної заправки, що буде працювати в режимі самообслуговування на одну колонку.

35344756 2047389291970126 6994845109053292544 nЗгідно з розробленої ЛКП «Львівавтодор» схеми руху транспортних та пішохідних потоків це перехрестя буде перебудовано для функціонування так званої «холодної» АЗС. Вона відноситься до найменшого класу АЗС – малих АЗС, і являє собою міні-АЗС на одну паливороздаточну стійку, робота якої є повністю автоматизована і виконуватиметься без участі людини.

Але насторожує той факт, що тільки-но з’явилась інформація про проект заправки, як одразу знайшлися активісти, що хочуть збудувати практично посеред вулиці пам’ятник. Мимоволі постає питання, чи справді ініціаторам пам’ятника йдеться про те, щоб вшанувати пам’ять Героїв, чи банально про те, щоб вчинити перешкоди фірмі ОККО, яка і планує збудувати унікальну заправку.

Звісно, героїчному Львову не завадить пам’ятник УПА. Але чи потрібен він так далеко від центру, у промисловій частині міста саме на перетині вулиць Героїв УПА – Кульпарківська – Копистинського? Є ж заплановане будівництво пам’ятника учасникам визвольних змагань на вулиці Вітовського, навпроти входу в парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. Це величезна, відкрита, сонячна площа практично в центрі Львова, а не затиснутий з усіх сторін «п’ятачок» на Кульпарківській.

Як зазначив у розмові з кореспондентом Leopolis.news відомий львівський архітектор, лауреат Державної премії в галузі архітектури Юрій Горалевич, уся ця ситуація з встановленням каменя на Кульпарківській нагадує «партизанщину».

35229379 2047384751970580 5749469086165762048 n«Щодо встановлення там пам’ятника УПА, то я не підтримую партизанщини. Все б це мало відбуватися в законодавчому полі, мав би бути оголошений конкурс, якась концептуальна ідея. А допустити дестабілізації в місті – злочинно», – зазначає пан Горалевич.

Здивований вибором місця активістами під пам’ятник і історик, доцент ЛНУ імені Івана Франка, член комісії з питань встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків, художньо-меморіальних дошок Роман Масик.

«Це місце не пасує під пам’ятник, бо там фактично є смітник. Яку цінність має дане місце до цих подій, які ініціатори хочуть увічнити? Не можна допускати таких самовільних дій, бо це буде бардак у місті. Хто де захоче почне встановлювати пам’ятні камені. Але треба пройти всі інстанції. Має бути порядок. Хоча сама ідея встановлення такого пам’ятника має право на існування. Однак не в захаращеному місці, посеред вулиці», – говорить пан Масик, який також є співавтором книги «Пам’ятники та меморіальні таблиці міста Львова».