e94ed73 eko lavka podolПісля набуття чинності нового закону "еко-", "біо-" та "органік-" магазини будуть змушені перейменуватися. Про це повідомляє Економічна правда.

Напередодні Верховна Рада підтримала href="https://www.epravda.com.ua/news/2018/07/10/638582/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">законопроект"Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".

Документ впроваджує контроль за використанням виробниками таких маркувань як "біо", "еко", "органік" і вводить штрафи за порушення вимог до виробництва органічної продукції.

Численні "еко-лавки" будуть змушені перейменуватися, як і всі інші оператори ринку. Нові вимоги до маркування органічної продукції вступлять в силу орієнтовно через півтора року.

У реєстрі на сайті Мінагрополітики, що має з'явитися, за оптимістичними прогнозами, через півроку. До реєстру мають бути включені автоматично ті виробники, що отримали статус "органічного" відповідно до міжнародних стандартів, не менше ніж за 18 місяців до створення реєстру.

Законопроект запроваджує санкції за порушення вимог до виробництва та обігу органічної продукції. За невиконання або несвоєчасне виконання законних вимог щодо усунення порушень для операторів ринку вводяться штрафи.

Для юридичних осіб — вісім мінімальних зарплат, зараз — 29 784 грн, для фізосіб-підприємців — п’ять мінімальних зарплат, зараз — 18 615 грн.

Такі ж штрафи загрожуватимуть виробникам, які маркуватимуть продукцію "органічним" державним логотипом або використовуватимуть позначення та написи на кшталт "органічний", "екологічний", "органік", "біо", "еко" за відсутності сертифіката.

Разом з тим, максимальний штраф для інших осіб (наприклад, супермаркети, магазини, торгівельні мережі) за реалізацію продукції, маркованої як органічна, без сертифіката — сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зараз це 1 700 грн.