1 kavun 1Коли на прилавках з’являються перші кавуни – рука сама тягнеться за гаманцем. Засумувавши за зиму і весну по соковитій кавуновій плоті, ми готові закрити очі на попередження фахівців про те, що зростання більшості «ранніх» кавунів стимулюється азотними добривами, що призводить до скупчення нітратів в кавунах. Тому пропонуємо дізнатися, яким чином відрізнити придатні в їжу кавуни від нітратних. Про це пише Моя освіта.

Зовнішній вигляд нормальних і нітратних кавунів

На жаль, але за зовнішнім виглядом відрізнити кавун «здоровий» від нітратного не можуть навіть фахівці. Багато хто вважає, що чим більший кавун, тим більше він «накачаний». Але це не так: багато сортів кавунів за вагою перевищують 20 кг. Інша справа, що дозрівають вони найчастіше в кінці серпня. Вивчити період визрівання кожного сорту, звичайно, неможливо, та й продавці навряд чи точно скажуть, до якого сорту відноситься кавун у них на прилавку. Є спосіб відмінності кавуна по звуку, який він видає при простукуванні. Якщо постукати по нітратному кавуну, то звук буде як від постукування по спущеному м’ячу, крім того, при стисненні такий кавун не буде тріщати, на відміну від стиглого «здорового» кавуна. Крім того, потрібно звернути увагу на земляну пляму, яка у кавуна повинна бути присутня обов’язково. Якщо пляма відсутня, то кавун однозначно не вилежався певний термін. Колір теж грає важливу роль – чим яскравіше і чіткіше малюнок шкірки кавуна, тим більше шансів, що перед вами кавун природно вирощений.

Ще один спосіб – уважно розглянути кавун на предмет підгнилих цяток. Якщо така плямочка є – кавуну робили ін’єкції, про що ця плямочка і свідчить.

Відрізните м’якоті нормальних і нітратних кавунів

Якщо ж на вигляд не вдалося визначити, наскільки «здоровий» кавун – розріжте його і уважно вивчіть м’якоть. М’якоть у здорового кавуна повинна бути цукровою, а у нітратного часто занадто глянсова.

Якщо в м’якоті виявлені жовті або, що ще гірше, фіолетові прожилки – кавун краще викинути – він нітратний. Плоть повинна бути червоною, але ніяк не блідо рожевого кольору.

Звичайно, існує перевірка дослідним шляхом: накришивши в стакан з водою кавунової м’якоті, зверніть увагу на те, якого кольору стала вода, якщо рожевої – від кавуна варто позбутися, а якщо просто каламутною – кавун цілком придатний в їжу.

Різниця між звичайним і нітратним кавуном полягає в наступному:

Постукавши по нормальному кавуну, ви почуєте дзвінкий звук. Нітратний кавун при постукуванні видає звук спущеного м’яча.
Нітратний кавун при стисненні не тріщить, на відміну від здорового.
У нітратного кавуна відсутня «земляна пляма» на боці.
У природньо вирощеного кавуна чіткий малюнок і яскраві кольори.
Нітратний кавун може мати підгнилі цятки – місця ін’єкцій.
М’якоть здорового кавуна – цукрова, нітратного – глянцева.
Жовті або фіолетові прожилки говорять про те, що кавун нітратний.
Плоть кавуна з нітратами рожева, а у нормального кавуна – червона.
У склянці з водою м’якоть кавуна не повинна забарвити воду, лише зробити каламутною.