1 190Жовківський районний суд Львівської області своїм рішенням зобов’язав директора ЛКП «Збиранка» Віталія Пугача, який наприкінці травня напав на журналістів "Львівського порталу", сплатити штраф у розмірі 119 гривень. Відповідну постанову виніс Жовківський райсуд сьогодні, 2 серпня, повідомляє "Львівський портал".

Напад Віталія Пугача на журналістів, які 25 травня інспектували Грибовицьке сміттєзвалище, кваліфікували як дрібне хуліганство (ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Хоча спочатку жовківські поліцейські відкривали кримінальну справу за ч.1 ст. 171 Кримінального Кодексу України – умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень, – ред.) або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

Про те, що кримінальне провадження закрили через відсутність складу злочину, журналісти дізналися лише сьогодні під час судового засідання.

«Вина Пугача В. К. полягає у тому, що він вчинив дрібне хуліганство, тобто дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Кваліфікація дій Пугача В. К. за ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення є правильною», – йдеться у постанові суду.

Під час судового засідання Віталій Пугач своєї вини не визнав, однак заявив, що готовий відшкодувати завдані збитки, пов’язані з пошкодженням редакційної техніки.

Своїм рішенням суддя Жовківського районного суду Руслан Зеліско постановив визнати директора ЛКП «Збиранка» винним у вчиненні адмінправопорушення (дрібне хуліганство) та накласти на нього штраф у розмірі семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 119 гривень.

Також Віталій Пугач зобов’язаний відшкодувати шеф-редактору Львівського порталу Тарасу Кухару вартість пошкодженого штативу для смартфона. Сплатити штраф та відшкодувати вартість техніки посадовець має протягом 15 днів.

Вказане рішення директор ЛКП «Збиранка» може оскаржити протягом наступних десяти днів.

Нагадаємо, 25 травня журналісти поїхали на Грибовицьке сміттєзвалище, адже дізналися, що туди попри заборону вивозять сміття. Журналісти хотіли зафіксувати на фото та відео підтвердження або спростування цих ймовірних фактів. Однак під час виконання своїх професійних обов’язків на них напав директор ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач. Він вирвав у шеф-редактора Тараса Кухара телефон та триногу, і, пошкодивши їх, викинув триногу в рівчак з інфільтратом.

Інспектували Грибовицьке сміттєзвалище журналісти разом із екологом, депутатом Жовківської райради Ігорем Муравським.