16795A39 0EA3 4322 8D33 CC53D80D1415 w1023 r1 sЛьвів’янин, майданівець, учасник бойових дій на Донбасі Володимир Правосудов (псевдо «Штурм») зібрав одну з найбільших мілітарних колекцій, яка дає уявлення про історію військ України за останні три століття. Восени цього року унікальну експозицію львів’янин надасть для експозиції в «Будинку воїна» у Львові. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У приватній колекції Володимира Правосудова близько 3 тисяч одиниць зброї, військового одягу, карт, всіляких відзнак і нагород, плакатів, газет, раритетних документів, поштівок, фотографій, починаючи від XVII століття і до сьогодення. Найбільшу частину колекції становить старовинна зброя часів Наполеона, Першої та Другої світової воєн. Серед експонатів близько 300 пістолетів різних років і фірм виробників, гармати, гвинтівки, шаблі.

5B10A29D EBC1 4404 B5CC B0450361DD25 w650 r0 s«Зібрано шаблі з різних країн і різного періоду. Є моделі 1760 року і далі. Представлена вся Європа. Велика колекція багнетів. Серед експонатів цікава генеральська парадна шашка 1877 року і на ній вибито родинний знак. Штурмова гвинтівка Sturmgewehr 44, яка була розроблена у роки Другої світової війни і стала основою для автомата Калашникова, також у колекції. Є і гармати, кулемети, серед них MG 42 «Пила Гітлера», кращий кулемет Другої світової війни – 1200 пострілів за хвилину. «Максими», «Британець», різна зброя. Я зброю поважаю. Французький поліцейський револьвер датується1862 роком», – розповідає про колекцію Володимир Правосудов.

А зацікавився львів’янин військовою амуніцією у віці 15-16 років, коли побачив багнет удома.

D1D0562D 6BCA 4D7A 8B49 96DC52A613B0 w650 r0 s«Це, напевно, справа цілого життя. Пригадую той багнет у бабці, яким кололи свиней. Виявляється, то був німецький і тоді мені стало цікаво, а чим він відрізняється від радянського чи австрійського. Дід і стрийко розповідали мені, чим цей багнет корисний у господарстві. А потім побачив німецький шолом, з якого їли кури. Так і втягнувся у колекціонування. Коли з’явились якісь гроші, то купував, почав цікавитись історією, займався реконструкцією боїв, а коли вже долучився і знімав фільми, то так одне за другим і потягнулось» – каже Володимир Правосудов.

Він працював над 17 документально-історичними фільмами, зокрема був постановником військових сцен. Серед стрічок – «Золотий вересень», «Бій за Маківку», «Хроніка УПА», «Легіон. Хроніка Української галицької армії 1918 –1919», «Жива» – зняв і кілька кліпів, використовуючи у зйомках зброю і військову форму різних формувань – кітелі, мундири, кокарди, шапки, шоломи зі своєї колекції. Одним із перших був створений ним у 2009 році кліп про УПА «Машинґвери».

B9EF5179 DDF9 4370 864B 1D503734247C w650 r0 sУ мілітарній колекції Володимира Правосудова є сотні історичних і цінних плакатів, документів, мапи 1918 року, періоду Другої світової війни, зокрема карта Києва 1941 року, коли мости у місті вже були підірвані. Більшість плакатів, присвячених дивізії «Галичина», привезені з Європи. Німецька пропаганда у такий спосіб, через рекламу, закликала українців вступати у дивізію.

Володимир Правосудов віддавна хоче створити військовий музей, щоб зібрані ним речі побачили люди. На сьогодні вирішено, що Львівська обласна рада у комунальному приміщенні, де довгі роки розташовувався російський культурний центр (по сусідству з УПЦ (МП)), надає під «Будинок воїнів» і саме у ньому постійно експонуватиметься колекція Володимира Правосудова.

BF312993 884E 4415 B62C A5390E98E640 w650 r0 s«Багато всього лежить у коробках і чекає експозиції в новому музеї. Цей музей має бути відкритим простором для учасників бойовий дій, для спілкування, зустрічей, нагородження, презентацій. Моя колекція – це нагадування про Україну, про боротьбу українців протягом останніх 300 років. На жаль, у нас застаріле поняття музею. Я хочу зробити сучасний музей, розставлю експонати по періодах боротьби України – до Першої світової війни, під час, далі Друга світова війна, Революція гідності і нинішня війна російсько-українська», – зазначає він.

Для ілюстрації сучасних подій в Україні у Володимира Правосудова зібралась велика кількість експонатів. Адже він від 30 листопада перебував на Майдані у Києві і був свідком та учасником всіх подій Революції гідності. У травні 2014 року, зібравши своїх колег, сівши у свій автомобіль, зі своєю зброю, рушив на Донбас. Два роки воював в «Айдарі» в штурмовій афганській роті. Пройшов найважчі бої, виходив із котлів, воював за Луганський і Донецький аеропорти. Двічі був поранений і повертався знову на службу. Зібрав на Донбасі цікаві матеріали для колекції.

«Боронити свій край – це обов’язок справжнього чоловіка, а довелось мені воювати від станиці Луганської до Горлівки, всюди був. Їхав зі своєю зброєю і патронами», – наголошу він.

Після того, як Володимира Правосудова комісували зі Збройних сил України через стан здоров’я, він допомагав і до нині допомагає бійцям. Сподівається, що на Покрови, у День захисника України, у Львові відкриє мілітарний музей.