1 857reenshot 1Личаківський районний суд Львова оштрафував на 25,5 тис. грн архітектора ПП «Архітектурна майстерня «Атріум» Олександра Стухляка за хабарництво. Про це йдеться у вироку, яке 9 серпня виніс суддя Назар Стрепко.

У вироку вказано, що у лютому цього року Олександр Стухляк разом з ще одним спільником, матеріали щодо якого виділені в окреме кримінальне провадження, вимагали та отримали 25 тис. доларів США. За це вони обіцяли домовитись з головним архітектором Львова Юліаном Чаплінським про видачу містобудівних умов та обмежень на будівництво двох багатоповерхівок на Замарстинові за адресами вул. Господарська, 21, 21в, 21г.

Стухляка зі спільником затримали 17 лютого після отримання 25 тис. доларів (близько 670 тис. грн). Після того як ГПУ поширила інформацію про затримання хабарників, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський заявив, що вперше чує про саму ідею будівництва будинків за цими адресами.

Цікаво, що у травні 2018 року виконком Львівської міськради затвердив містобудівні умови та обмеження на будівництво двох багатоповерхівок на вул. Господарській, 21, 21в, 21г. Їх отримала Гутник Марта Віталіївна, однак невідомо чи ця жінка має стосунок до передачі хабара у лютому.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський 15 серпня пояснив ZAXID.NET, що приблизно через місяць після затримання хабарників на розгляд містобудівної ради Львівської міськради надійшла офіційна заява про наміри будівництва на цій ділянці. Після позитивного висновку містобудівної ради це питання передали на затвердження виконкому, який і дозволив двох житлових будинків максимальною висотою 18,5 м.

«Є три причини відмов у видачі містобудівних умов та обмежень: неповний пакет документів, невідповідність земельному законодавству та невідповідність містобудівній документації», – сказав Чаплінський, додавши, що у цьому випадку усі документи були в порядку та не було підстав відмовити у видачі документу.

За даними кадастрової карти, власницею земельної ділянки на вул. Господарській 28-річна Марта Гутник стала у серпні 2017 року. У рішенні виконкому вказано, що вона є мешканкою с. Пониковиця Бродівського району. ZAXID.NET не вдалося знайти згадок про підприємницьку діяльність Марти Гутник, проте на Work.ua є оголошення 2013 року від її імені про пошук роботи оператором кол-центру із зарплатою у 3000 грн.

У судовому засіданні Олександр Стухляк свою провину визнав. Личаківський районний суд Львова в особі судді Назара Стрепка визнав Олександра Стухляка винним та оштрафував на 25,5 тис. грн. 25 тис. доларів, які отримали хабарники, повернуть людині, у якої їх вимагали.