1 doroga pidgajchyky 1Понад півроку тому завершили ремонт автошляху Львів-Тернопіль. Цієї події багато років очікували не лише мешканці Золочівського і Пустомитівського районів Львівщини, а й Тернопільщини, для яких дорога до Львова перетворювалася на пекельне випробовування.

Про це повідомляє IA ZIK.

Однак нова дорога спричинила неочікувані проблеми у населених пунктах. Зокрема, жителі села Підгайчики, що у Золочівському районі, скаржаться, що вже півроку не можуть нормально сісти в автобус, щоб поїхати на роботу, до школи, лікарні. А все тому, що після ремонту дороги виявилось, що більше ніж половини зупинок у селі... немає, а частина села Підгайчики -Підстав взагалі відірвана від села через встановлення на узбіччі відбійників. Обурені селяни вимагають поваги до себе, інакше – готові обстоювати свої права у більш радикальний спосіб. 

Село Косичі розташоване неподалік дороги і частина Підгайчиків-Підстав не мають зупинки, ба більше... Знаки, які десять років тому люди купили за свої кошти, під час ремонту просто зрізали при землі і вивезли у невідомому напрямку. І тепер, наприклад, бабусі з Косичів на зупинку треба йти не 2 кілометри, як колись, а майже 3, та ще й добру половину дороги проїжджою частиною попри відбійник, або глиною, якою засипане узбіччя в Підгайчиках на ділянці Підстав-Унтервальд, бо ж хідника для пішоходів в межах населеного пункту ніхто не передбачив.

«А навіщо? Головне ж що Укравтодор зробив з дронів гарні фото нової дороги і розіслав журналістам, а ви живіть собі в своєму болоті, селяни. Кому ж до вас діло є?! Ходіть до будинку культури, сільради, магазину, щодня долаючи смугу перешкод. В принципі якщо виживете, то може навіть і хліба додому принесете», – зазначив з гіркотою у голосі місцевий мешканець пан Станіслав.

«Дитячим візочком просто не можливо виїхати з подвір’я на дорогу, щоб, наприклад, піти у магазин. Дорога абсолютно непристосована для пішоходів. Я вже не згадую про те, що водії дуже часто порушують правила дорожнього руху і на шаленій швидкості мчать через село», – бідкається молода мама пані Галина.

Статистика ДТП біля Підгайчик після ремонту траси дійсно досить моторошна. На початку червня минулого року внаслідок зіткнення двох автомобілів загинули двоє людей. Буквально тиждень після того ще одна ДТП забрала життя ще однієї людини. 5 квітня цього року мотоцикліст вбив пішохода.

«А шляк таки втрафить, терпець увірветься – і ми вийдемо, поставимо намети на проїжджій частині і хай об’їжджає ваш транспорт круту нову дорогу Одеса-Гданськ по старих болотяних дорогах між Косичами і Мазовом. Ось тоді побачимо, хто на кого який вплив має і яка має бути пріоритетність при оновленні дорожнього покриття», – підкреслюють місцеві мешканці. 

У коментарі IA ZIK повідомили, що згідно з проектно-кошторисною документацією, влаштування додаткових автобусних зупинок та тротуарів на дорозі Львів-Тернопіль не передбачено, але пообіцяли провести додаткове виїзне обстеження у с. Підгайчики. І лише після цього можна буде говорити про виділення відповідних коштів і проведення ремонтних робіт.