1 1270618Залізничний районний суд Львова оштрафував на 8500 гривень водія маршрутного автобусу №114, з якого випала пасажирка. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. про це пише Status Quo.

Подія сталася 3 жовтня 2015 року близько 12.15 на зупинці громадського транспорту на вулиці Виговського, навпроти будинку №89.

Як розповіла у судовому засіданні потерпіла, водій автобусу №114 під'їхав до зупинці та став випускати пасажирів. У салоні було троє людей, два вийшли, потерпіла виходила останньою. Тримаючи в обох руках сумки, вона почала спускатися по сходинках. Коли ступила ногою на останню, автобус раптово почав рух. Від  поштовху жінка випала з автобусу, опинившись біля переднього колеса автобуса. Люди, які знаходилися на зупинці, допомогли їй піднятися та підійти до лавки. Після цього посадили на іншу маршрутку. Вдома її стан погіршився і вона звернулася до поліклініки, звідки її каретою швидкої допомоги відправили у Львівську міську комунальну лікарню швидкої медичної допомоги, що на вул. Миколайчука у м. Львові. Медики констатували в неї  забій грудної клітки та попереку, тупу травму живота з крововиливом у передню черевну стінку, забій м'яких тканин лівого передпліччя та лівого стегна, синці та перелом 11-го грудного хребця.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину в інкримінованому йому злочині за ч.1 ст.286 КК України не визнав. За його словами, під час посадки-висадки пасажирів він переконався, що усі пасажири вийшли із автобуса, подивившись у дзеркала бокових та прямого оглядів, закрив двері, натиснувши на кнопку закриття дверей та почав рух. Почувши крик з вулиці, зупинився та відкрив двері автобуса. Жінка, яка цілком нормально виглядала, без зовнішніх ушкоджень ні тіла, ні одягу, підійшла до вікна автобуса праворуч та почала кричати, та він не розумів, що вона говорить. Тоді жінка жестом руки дала зрозуміти про продовження руху. Випадіння із маршрутного автобуса, яким він керував, не бачив і таке було неможливим.

Незважаючи на невизнання обвинуваченим своєї вини, яке суд розцінив, як обраний спосіб захисту, з метою уникнути відповідальності та покарання, його вину підтвердили зібрані докази у справі. Зокрема свідки, в цілому, підтвердили розповідь постраждалої, за винятком деяких деталей, які вони не пам'ятають.

13 серпня 2018 року Залізничний районний суд м. Львова визнав водія винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, та призначив йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500.00 гривень з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 1 рік.

Постраждала подавала позов щодо компенсації майнової (10788 грн.) та моральної (50000 грн.) шкоди ПП до "Транс-Спорт" та ПАТ "Українська страхова компанія "Гарант-Авто" солідарно. Проте суд вирішив, що цивільний позов не підлягає задоволенню, оскільки водій за два дні до ДТП був звільнений за власним бажанням з ПП "Транс-Спорт" та поновлений через два місяці, що підтверджується записами у трудовій книжці та у відповідних наказах по підприємству. Відтак, на час вчинення обвинуваченим злочину, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, обвинувачений не перебував у трудових відносинах із ПП "Транс-Спорт". Щодо страхової компанії, суд дійшов до висновку, що у неї відсутній обов'язок щодо виплати відповідного страхового відшкодування.

Вирок може бути оскаржений шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення учасниками процесу до апеляційного суду Львівської області через Залізничний районний суд м. Львова.