1 DAC10C67 F54E 4509 A050 CD4093719070 w650 r0 sКримськотатарські громадські організації мають намір створити єдиний реєстр усіх своїх культурних і релігійних пам’яток, які зберігаються в українських музеях, бібліотеках, архівах, а також планують реставрувати кілька давніх видань Корану із фондів Львівського музею історії релігії. Наразі мова йде про три священні книги мусульман. Працівники готові реставрувати ці книги у Львові.

Для реставрації працівники музею вже обрали три видання Корану, які перебувають у найгіршому стані і потребують порятунку. Орієнтовно ці мусульманські рукописні книги XVIII-XIX століття, але точну їхню дату і походження досліджуватимуть. Реставратор Львівського музею історії релігії Максим Гончарук зазначає, що один Коран, який у найгіршому з усіх стані, доведеться реставрувати протягом року. Про це пише Радіо Свобода.

«Цікаво буде дізнатись, коли саме написана книга, на якому папері, вичистити від усіх забруднень, перевірити текст, дізнатись про те, як зшито книжку. Арабські книги шили по різному і це гарний матеріал для тих, хто це вивчає. Одна з книг у дуже поганому стані – ями на папері, розірвана, палітура пошкоджена жуками. Тут різні шрифти в одній книзі, є листок з іншої. Є водяний знак виробника паперу, можна дізнатись, де закуповувався папір», – каже Максим Гончарук.

Реставратор рятував подібну мусульманську книгу – рукопис ХІХ століття, написаний в Бухарі, який експонується в музеї. Тому зауважує, що львівські реставратори мають досвід роботи зі стародруками.

«Під час двох зустрічей із представниками кримськотатарських громадських організацій музею запропонували долучити до реставрації видань Корану турецьких реставраторів, кримськотатарських із Бахчисарая для ознайомлення, консультацій, вивчення. Вважаємо, що це дуже добре, але перевозити ці предмети, скажімо у Туреччину, недоцільно і ризиковано. Ми готові співпрацювати і будемо раді консультаціям фахівців, бо сходознавців у Львові обмаль і відчитування текстів справа вимагає фаховості», – зауважив директор музею історії релігії Орест Малиць.