1 lisovska02В понеділок, 17 вересня 2018 року,  у Дзеркальній залі Львівського національного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулася презентація книги «Зоя Лісовська: Джерела пристрасті. Малярство, графіка». Про це пишуть Фотографії старого Львова

Книга містить не лише факти про життя і творчість видатної української мисткині, громадсько-культурної діячки української діаспори, а також представниці славетних аристократичних родин Зої Лісовської, але й безпосередньо її художні роботи, виконані у різні періоди творчості.

2 lisovska01

У книзі представлено творчий доробок української мисткині Зої Лісовської, уродженки Львова. Виховувалась у родині видатних діячів національної культури – художника і педагога Роберта Лісовського та професійної композиторки Стефанії Туркевич. Фахову освіту здобувала у мистецьких академіях Лондона та Риму, скріпивши навики в різних видах і жанрах образотворчого мистецтва.

На презентації книги була присутня сама героїня, яка приїхала сюди із Швейцарії, де проживає багато років, і трепетно взяла до рук довгоочікувану монографію.

Про творчість Зої Лісовської схвально і схвильовано відгукнулись ректор Львівської академії мистецтв Володимир Одрехівський, директор МІОКу Ірина Ключковська, письменник, перекладач, вчений Андрій Содомора, автор монографії – проректор Львівської академії мистецтв Роман Яців.

3 lisovska05
Андрій Содомора

Вихід цієї книги і презентація в дзеркальній залі Львівської Опери для Зої Лісовської – це, за словами її подруги-посестри Віри Вовк, – «Свято цілого життя».

Передмову до книги написав письменник та вчений Андрій Содомора. Окрім цього, у збірці надруковане звернення посестри Зої Лісовської, поетеси Віри Вовк. Книга вийшла буквально кілька днів тому у видавництві “Апріорі”.

4 lisovska09
Зоя Лісовська

Довідка

Зоя Лісовська-Нижанківська народилась 14 квітня 1927 року у Львові в сім’ї відомого мистця і педагога Роберта Лісовського та композиторки, піаністки, музикознавця Стефанії Туркевич. Творча індивідуальність Зої Лісовської формувалася спершу у Львові, у 1930-х роках – у Празі, а в роки і після Другої світової війни – у Лондоні, Римі і Женеві, де вона сьогодні проживає і творить. Фахову освіту здобувала у мистецьких академіях Лондона та Риму, скріпивши навики в різних видах і жанрах образотворчого мистецтва.

5 lisovska07
Лада-Аріяна Нижанківська

Індивідуальну творчість розпочала від настанов батька, а вже з початку 1950-х років виробляючи своє індивідуальне розуміння пластичної форми в малярстві і графіці, розбудовувала свій мистецький світ, позначений особливим поетичним світосприйняттям та національно зорієнтованою тематикою. На сьогодні її творчість становить цілісну жанрово-видову і смислову структуру, в основі якої – неповторна авторська екзистенція, експресія та пристрасність.

В житті Зої Лісовської тісно переплітаються і взаємодіють різні мистецькі таланти – живописця, іконописця, графіка, музичні і театральні здібності.

Від 1952 року бере участь у виставках – індивідуальні покази її творів були у Мюнхені, Женеві, Ріо-де-Жанейро, Торонто, Нью-Йор¬ку, Чикаґо, Лондоні, Львові.