5ba333885102bВелика Палата Верховного Суду 19 вересня розглянула апеляційну скаргу трьох громадян до Коростенського райвідділу управління Державної міграційної служби в Житомирській області про визнання протиправною відмову у видачі паспорта громадянина України у вигляді книжечки та про зобов'язання видати його. Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Зазначають, що звернення до суду позивачка мотивувала своїми релігійними переконаннями. Вона як парафіянка Української православної церкви Московського патріархату вважає принизливим присвоєння людині ідентифікаційного номера, який, на її думку, є аналогом імені, а також нанесення штрих-коду на документ, що посвідчує особу.

Крім того, вона переконана, що зобов'язуючи громадян отримувати біометричні паспорти, держава обмежує в правах певну категорію осіб, зокрема віруючих.

"Номери присвоюють невпізнаним трупам, в'язням концтаборів і злочинцям. І нас фактично прирівнюють до цих категорій осіб", - заявив один з представників.

"Тільки фашисти присвоювали людям номери. Дії Державної міграційної служби схожі на ті, які були засуджені Нюрнберзьким трибуналом", - додав ще один представник апелянта.

Позивач також вважає, що обробка персональних даних під час оформлення паспорта у вигляді ID-карти є "неправомірним втручанням в її особисте життя з боку державних органів".

Представники ДМС натомість акцентували увагу на тому, що для оформлення паспорта громадянина України у формі книжечки зразка 1994 року після 1 листопада 2016 року більше немає підстав, з огляду на прийняття спеціального Закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Тож можливість видачі паспорта без унікального номера запису в реєстрі (або як називають її представники позивача - "печатки антихриста") більше не передбачена.

26 березня 2018 року Колегія суддів Касаційного адміністративного суду в задоволенні заявлених вимог відмовила. Однак далі рішення колегії було оскаржено у Великій палаті Верховного Суду, і вона прийшла до висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити.

"У підсумку ВП ВС постановила скасувати рішення КАС ВС від 26 березня 2018 року, визнати протиправною бездіяльність ДМС у вигляді відмови від видачі паспорта громадянина України у вигляді книжечки і зобов'язати міграційну службу все-таки зробити це", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що розгляд цього позову відбувався досить емоційно і тривав майже весь день - з 10:00 до 20:00. Біля будівлі Кловського палацу весь цей час перебувала група парафіян УПЦ МП, які вимагали задовольнити скаргу їх парафіянки.

Нагадаємо, з 1 листопада 2016 року всі громадяни України отримали право оформити паспорти у формі ID-карток. ID-картка має вбудований електронний безконтактний чип, на який записують персональні і біометричні дані власника документа, в тому числі місце проживання і сімейний стан.

21 березня 2018 року Кабмін заборонив оформляти паспорт громадянина України з використанням бланка у формі книжки. Відповідні зміни були внесені до постанови уряду №302 від 25 березня 2015 року.

26 березня Верховний Суд заборонив громадянам відмовлятися від отримання ID-карток через релігійні переконання.