1 43659315 1736206749840840 8493738139297251328 nПісля тривалої судової тяганини з ПАТ «Львівгаз» мешканці багатоквартирного будинку у м. Львові по вул.Антонича, 22 вже отримали поквартирні лічильники на природний газ коштом монополіста. На черзі ще 3 будинки. 

Про це повідомляють у львівському осередку Укропу.

Ще у травні 2017 року звернулись голови ОСББ львівських будинків по вул. Антонича, 22, вул. Драгана, 30 та вул. Володимира Великого, 46 та багатьох інших з проханням відстояти законні права мешканців на комерційний облік природного газу. А саме, встановити індивідуальні лічильники в їхніх квартирах коштом суб’єкта господарювання, що здійснює розподіл природного газу – ПАТ «Львівгаз».

За рік часу у судових інстанціях було виграно десятки судових справ щодо заборони встановлювати загальнобудинкові лічильники газу у багатоквартирних будинках. Крім того, суди зобов’язали ПАТ «Львівгаз» за свій кошт встановити індивідуальні лічильники у сотнях квартир мешканців Львова.

І ось є перші результати: понад 80 мешканцям будинку по вул.Антоновича, 22 у досудовому порядку встановлено індивідуальні лічильники коштом «Львівгазу». На черзі – інші.

"Наше протистояння з ПАТ «Львівгаз» почалося ще 6 вересня 2016-го року. І лише після втручання юриста Укропу справа спочатку зрушилась з місця, а згодом і вирішилась на нашу користь. Пан Подвірний відстоював інтереси людей на судових засіданнях і, повірте, це було не так легко – я бачив все на власні очі. Але ми відстояли наші законні права", - розповідає голова одного з ОСББ Юрій Бегляров.

«Важливо, що у судовому порядку ми довели, що загальнобудинкові лічильники порушують права мешканців на об’єктивний облік витрат, адже оплата в такому випадку налічуєтесь не за реально спожитий газ, а ділиться на кількість зареєстрованих в будинку, - пояснює юрист Тарас Подвірний, який власне займався і продовжує займатися цією справою. Згідно логіки та дій керівництва ПАТ «Львівгаз», можна просто встановити один лічильник газу на трубу при вході в місто, і пропорційно ділити на кількість зареєстрованих мешканців у квартирах, і цим буде уже забезпечено комерційний облік природного газу. Цими судовами справами ми довели, що можна і потрібно відстоювати свої права саме в суді. Завдяки цьому сотням мешканцям міста Львова встановлять індивідуальні лічильник газу, як того передбачає чинне законодавство України».

Додамо, що приблизна ціна одного індивідуального лічильника складає близько 4 тис.грн. Для пересічного українця це чимала сума, а отже треба відстоювати своє право встановити його за рахунок ПАТ «Львівгазу» - адже за законом підприємство, яке розподіляє газ, зобов’язане його обліковувати і витрати на лічильники також взяти на себе.