1 kryvonosa 5be5aee332091Науково-дослідний центр “Рятівна археологічна служба” Інституту археології Національної академії наук України нещодавно завершив дослідження, що проводились на вулиці Кривоноса у Львові, де зараз споруджують Меморіал Небесної Сотні.

Археологи досліджували цю ділянку з 2016 року та виявили поховання, датовані 18 століттям, і сліди терасування, які робили ще за часів Австрії, - передає кореспондент сайту 032.ua.

Як розповів археолог Рятівної археологічної служби, керівник досліджень Микола Шніцар поховання виявили на верхній терасі, під самим парканом, де зараз є школа-гімназія “Галицька” (вул. Замкова, 4). Колись тут діяв монастир і при ньому була територія для поховань.

Цю думку підтверджують й історичні карти кінця 18 століття, на яких зображені хрести, тож археологи попередньо датують знахідку 18 століттям.

“Цього року в процесі нагляду за земляними роботами ми виявили одну яму, заповнену людськими кістками, яка дає можливість стверджувати, що це було перепоховання, зроблене під час терасування схилу на початку 19 століття”, - пояснив Микола Шніцар.

Археолог зазначив, що австрійці планували зробити на цій території паркову зону, і коли укріслювали тераси, виявили поховання, які у процесі робіт, вирішили перепоховати на території монастиря.

Станом на нині, знахідки мають опрацювати антропологи, а археологічні дослідження остаточно завершились, оскільки будівельники уже залили бетонний фундамент під Меморіал.

Нагадаємо, у Львові триває реалізація проекту зі спорудження Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні. Будівництво планують завершити до 1 лютого 2019 року. Вартість проекту становить 10 мільйонів 836 тисяч гривень.

Меморіал складатиметься з пішохідного мосту та пандусу, площі зі стелою у сквері, яка стане громадським простором. Замовником робіт є ЛКП “Зелений Львів”.