1 manko 4416
Андрій Манько. Фото: Микола Тис/ZIK
Подільник львів’янки Любові Кушинської, довічно засудженої за гучне подвійне вбивство, яку нещодавно помилував Президент, здивований з того, що він відбув 15 років за умисне вбивство, а її помилували й намагаються реабілітувати як невинувату.

Про це йшлося на брифінгу у Львові 14 листопада, який скликав головний редактор газети «Ратуша» Микола Савельєв і на який зібралося чимало журналістів. Про це пише IA ZIK.

М.Савельєв нагадав: що є три обставини, не виконавши які, довічно засуджена не може бути помилувана: вона має визнати свою вину, а Кушинська її не визнала, вона має відсидіти у в’язниці 25 років, а Кушинська відбула тільки 20, третє – вона повинна власноруч написати прохання про помилування, чого не було зроблено. «Жодна із цих обставин не була дотримана. Незважаючи на це, зусиллями пана Грановського (нардепа від БПП, – ZIK) пані Кушинська опинилась на волі. Як це сталося, я не розумію… Несподівано знаходяться якісь загадкові обставини, які Кушинську реабілітують», – наголосив М.Савельєв. 

Він зазначив, що подільник Кушинської Андрій Манько  відсидів 15 років за ґратами і вийшов на волю. Отже, «запущена» у маси інформація про те, що той захворів у тюрмі туберкульозом і помер, не відповідає дійсності. Андрій Манько живий та на сьогодні живе під іншим прізвищем в іншому регіоні України.

Присутній на брифінгу чоловік, який назвався Андрієм Маньком, зауважив, що у в’язниці справді перехворів туберкульозом, однак вилікувався, у 2013 році звільнився з місць позбавлення волі, зараз має сім’ю, дітей.

Щодо обставин справи він повідомив: «Так, я дійсно вважаю себе винним. Вважаю її винною».

«У мене це було на емоціях, не було корисливих мотивів. Я був молодий. У неї був корисливий мотив – квартира. Я вже потім про це дізнався. Ми жили з нею як чоловік з жінкою. Вона прийшла, почала дуже сильно плакати, казала, що її вб’ють. У мене заграли емоції. Я вважав, що це моя жінка і пішов за нею», – повідомив А.Манько.

На думку А.Манька, чутки про його смерть у в’язниці були запущені умисно. «Вона боїться, що я можу підтвердити, що і як було, що вона дійсно була зі мною (під час вчинення вбивства, – ZIK), – додав А.Манько.

На думку М.Савельєва, помилування Кушинської – це прецедент, який може спричинити подальше помилування довічників.

«За моєю інформацією, у списку тих, хто має вийти на волю, ще кілька осіб, які отримали довічно. Якщо підемо таким шляхом, завтра почнемо випускати маніяків, тих, хто організовує масові вбивства… Це прецедент. Можливо, щоб відпрацювати механізм», – вважає журналіст. 

Як повідомлялося, на Харківщині з Качанівської виправної колонії (№ 54) після 20 років покарання звільнили засуджену до довічного позбавлення волі Любов Кушинську, яку помилував Президент.

Її справою займалися відомі адвокати Андрій Федур (захищав підозрюваних у вбивстві Олеся Бузини) та Зоя Ярош, яка є президентом Асоціації адвокатів України. Помилуванню Кушинської сприяли заступник міністра юстиції України Денис Чернишов та нардеп від БПП Олександр Грановський. Подробиці тут.

У 2005 році вироком суду Л.Кушинську визнали винною у подвійному вбивстві Ярослава Дрожджаля, який мав намір продати їй своє помешкання, та його тестя – відомого лікаря Ореста Циньовського у 1997 році. Вбивство сталося у лісі. На той час вона була директором фірми «Квазкар». Після восьми років з моменту скоєння вбивства Любов Кушинську засудили до довічного ув’язнення, а її спільника – Андрія Манька відправили у тюрму на 15 років.