1 4559909494494Виконавчий комітет Львівської міськради 7 грудня дозволив провести ремонтно-реставраційні роботи у пам’ятці архітектури на вул. Поповича, 9, розташованій у центральній частині міста, для влаштування на горищі будівлі додаткового поверху.

Згідно з рішенням, дозвіл на роботи отримало ТзОВ « Інститут соціальних технологій». Компанія має намір пристосувати горище будинку під адміністративні приміщення. Додаткові 600 квадратних метрів компанія отримає, розділивши горище на два поверхи. Про це пише Львівський портал.

«Це пристосування фактично мансардного поверху під приміщення. Там нема будівництва на ділянці, все в межах горища», – зазначив головний юрист міста Юліан Чаплінський.

По завершенню робіт площа будівлі із 1414 кв. м. виросте до 2077 кв. м.

Як пояснила Лілія Онищенко, замовник має намір облаштувати додатковий поверх за рахунок значної висоти горища. Вона запевнила, що зі сторони фасаду вигляд даху внаслідок робіт не зміниться, змін зазнає конфігурація даху зі сторони двору.

«Попередній власник цього будинку хотів там зробити житло. Там є прекрасний актовий зал, який він хотів переділити і зробити житлові квартири. Новий власник підійшов до будинку, як до пам’ятки. Горище там дійсно високе і можна зробити два рівні в межах існуючого горища без підняття гребеню даху зі сторони фасаду. Вони трохи зміняють конфігурацію даху зі сторони двору, але те, що вони зберігають всередині і зберігають конфігурацію даху, думаю, це є нормально», – зазначила Лілія Онищенко.

Вона додала, що будівлю не використовуватимуть як житлову.

Варто відзначити, що будинок на вул. Є. Поповича, 9 розташований у центральній частині міста у кварталі історично сформованої житлової та громадської забудови, у межах історичного ареалу міста і є пам’яткою архітектури місцевого значення.

На початку ХХ століття тут діяла приватна чоловіка школа ім. Св. Юзефа, яку заснували брати салезіани, які також займалися благочинністю й опікою над будинками дитини. Це була перша школа салезіанів у Польщі та Галичині. 

ТзОВ « Інститут соціальних технологій» було створене у 2000 році і зареєстроване на вул. Поповича, 9. Головний вид діяльності – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Засновником фірми є ТзОВ «АТЛАНТ ІНВЕСТ ЗАХІД», власницею якого є Сюзанна Кімакович З Дрогобича. Вона, до слова, є засновницею низки інших компаній: ТзОВ «ТАОР ДЕВЕЛОПМЕНТ», ТзОВ «РУБІКОН-ІНТЕР».