1 5076b6bf75f48e4ca173bc8b991fddc4 696x425Три компанії претендують на перемогу у конкурсі зі спорудження та експлуатації системи дегазації міського полігону твердих побутових відходів у Грибовичах.

Про це днями заявив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря. На тендер претендують ТОВ «Біогаз Енерджі», ТОВ «Біогаз України» та ТОВ «Кліар Енерджі». Переможця, який проведе дегазацію Грибовицького сміттєзвалища, назвуть найближчими днями.

Підписання договору з компанією-переможцем планується до кінця року. А роботу зі спорудження системи дегазації буде розпочато наступного року, обіцяють у міській раді.

ІА Дивись.info поцікавилася, що являють собою компанії і чи мають подібний досвід робіт. Перший претендент на перемогу ТОВ «Біогаз Енерджі», згідно із даними YouControl, був зареєстрований у травні 2016 року. Основний вид діяльності – виробництво електроенергії. Керівник компанії – Віталій Каленський, який значиться серед бенефіціарів ТОВ «Турбін Спешеаліст Україна», зареєстрованого тоді ж, коли й ТОВ «Біогаз Енерджі», точніше на два дні пізніше. Розмір статутного капіталу ТОВ «Біогаз Енерджі» – 10  тисяч гривень. Інформації про тендери немає. Кінцевим і єдиним бенефіціаром  ТОВ «Біогаз Енерджі» є Роман Височанський. Він також значиться серед засновників ТОВ «Біогаз Енерджі-Тернопіль», яким, крім нього, володіють Андрій Гріненко, Анатолій Дубинський, Петро Багрій, Михайло Курічка, а також ТОВ «Кліар Енерджі», яке претендує на той самий тендер – спорудження та експлуатація системи дегазації міського полігону твердих побутових відходів у Грибовичах. 

ТОВ «Турбін Спешеаліст Україна» теж пов’язує з компанією ТОВ «Біогаз Енерджі» ТОВ «Кліар Енерджі». Річ у тім, що директором значиться Ярослав Корнюхін, який водночас є директором і ТОВ «Джі Ес Сервіс», серед засновників та бенефіціарів якого значаться ті ж Андрій Гріненко, Михайло Кучірка, Петро Багрій, а також ТОВ «Енерго Січ».

Що стосується ТОВ «Кліар Енерджі», воно було засноване у липні 2015 року. Основний вид діяльності – виробництво електроенергії. Статутний капітал – 16 мільйонів гривень. Директор – Андрій Гріненко, який у квітні 2013 року був призначений екс-президентом-утікачем Януковичем на посаду голови Бориспільської РДА.  Гріненку, до речі, належить 40% активів ТОВ «Кліар Енерджі». А ось 25% – Петру Багрію, людині вельми відомій у фармацевтичних колах. Президент асоціації «Виробники ліків України», засновник низки фармацевтичних компаній та аптечних мереж – серед лідерів освоєння тендерних коштів МОЗ.

Загалом Петро Багрій пов’язаний з 46 компаніями, і тепер, крім фармацевтичного бізнесу, важливе місце посідають й ті, які займаються виробництвом електроенергії, здебільшого йдеться про «зелений тариф», який в Україні є одним із найвищих у світі, відтак вельми прибутковою справою. Це зокрема ТОВ «Кліар Енерджі-Херсон», ТОВ «Кліар Енерджі-Чернігів», ТОВ «Кліар Енерджі-Кременчук», ТОВ «Захід Технолоджі Груп»,ТОВ «Кліар Енерджі-Івано-Франківськ», ТОВ «Біогаз Енерджі-Тернопіль», ТОВ «Біогаз Технолоджі Груп». Інший співвласник ТОВ «Кліар Енерджі» Михайло Кучірка – давній бізнес-партнер Петра Багрія. Ще 10% ТОВ «Кліар Енерджі» належить ТОВ «Овамо Кепітал», засновником якого є Анатолій Дубинський, який значиться серед засновників вже згадуваного ТОВ  «Біогаз Енерджі-Тернопіль». ТОВ «Кліар Енерджі» фігурує щонайменше у двох кримінальних провадженнях: одне про розтрату коштів з державного бюджету в особливо великих розмірах, а друге – про самовільне зайняття земельної ділянки. Третій претендент на тендер – ТОВ «Біогаз Україна» було зареєстроване у Запоріжжі 2009 року. Керівник – Андрій Шерстньов, якому належить 25% компанії, ще 75% – Євгену Штапурі, який раніше був провідним інженером, а згодом начальником відділу інвестицій ВАТ МК «Запоріжсталь». Статутний капітал ТОВ «Біогаз Україна» – півмільйона гривень. Дані про державні тендери відсутні.

Нагадаємо, у Львові обіцяють за два роки збудувати сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивувати старий полігон та впровадити нову систему поводження з відходами. Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро.