56787656На Львівщині працює 83 нелегальні автозаправні станції. Про це стало відомо завдяки проекту «Нафтогазової Асоціації України» «Карта нелегальних АЗС» – це суспільна ініціатива, покликана навести порядок на ринку нафтопродуктів з метою захисту інтересів держави, громадян та чесного бізнесу.

5678765656765456765545555Подібні проекти реалізовано в ряді європейських країн, для привернення уваги суспільства та ЗМІ до цієї соціально важливої проблеми, а також допомоги правоохоронним органам у виявленні незаконного бізнесу. Водночас карта є механізмом громадського контролю за роботою силовиків, оскільки є всі підстави стверджувати, що значна кількість нелегальних заправок працює з їх допомогою та під їх прикриттям.

Чому необхідно припинити роботу нелегальних АЗС:

  • Нелегальні автозаправні станції становлять комплексну небезпеку для держави та громадян.
  • Збиток для бюджетів всіх рівнів
  • Оборот контрафактних нафтопродуктів через мережу нелегальних станцій досягає 500 тис. тонн в рік, держава втрачає ПДВ та акциз, який в основному спрямований на будівництво та ремонт доріг.
  • Продажі без касових апаратів складають понад 1,5 млн тонн в рік. Це позбавляє місцеві бюджети спеціальної субсидії із держбюджету від продажу пального, так як її розмір визначається згідно кількості літрів пального, реалізованого через касові апарати на АЗС.
  • Персонал на нелегальних АЗС працює без офіційного працевлаштування, місцеві бюджети недоотримують величезні суми податків – на фонд оплати праці, доходи фізичних осіб.
  • Нелегальні АЗС розміщуються без дозвільної документації на землях місцевих громад, а значить вони не отримують орендні платежі та земельні податки.
  • Загальна сума втрат центрального та місцевих бюджетів оцінюється Нафтогазовою асоціацією України в 10 млрд грн в рік.
  • Нелегальні АЗС встановлюються без будь-яких дозвільних документів від органів Державної служби надзвичайних ситуацій, інспекції по охороні праці і т.д. Обладнання не проходить передбачених законом регламентних перевірок з метою безпечної, надійної та точної роботи. Метрологічний контроль таких об’єктів відсутній.

У зв’язку з цим на нелегальних АЗС неодноразово фіксували випадки пожеж, розливу нафтопродуктів та зрідженого газу.

Системи екологічної безпеки, наявність яких вимагає законодавство, на нелегальних АЗС не встановлюються в силу тимчасового характеру цих споруд та високої вартості такого обладнання. Навіть після демонтажу нелегальних АЗС реактивація земель власниками цих об’єктів не проводиться.

Наявність великого тіньового сектору б’є по легальному бізнесу, який не в силах конкурувати з неоподаткованими поставками пального, торгівлею без касових апаратів та примітивними заправними пунктами. Робота у відповідності з законодавством потребує виконання маси нормативів та вимог, що супроводжується великими затратами. В такому конкурентному середовищі легальний бізнес не зможе вижити та з часом буде вимушений або припинити існування, або теж використовувати схеми по ухиленню від оподаткування та порушувати законодавство. Нові інвестиції в цей сектор перестануть надходити, від чого зазнають втрат і держава і громадяни.

За якими ознаками Ви може виявити нелегальну АЗС:

  • АЗС/АГЗП не надає фіскальний чек
  • Чек містить інформацію, що каса працює в тестовому режимі
  • На АЗС/АГЗП відсутній куточок споживача, в якому має бути інформація про власника АЗС, ціни на пальне та документи про якість продукції.
  • АЗС/АГЗП розташована впритул до житлових будинків або адміністративних споруд (шкіл, дитсадків, офісів та інше).
  • На АЗС/АГЗП відсутні засоби пожежогасіння
  • Торгівля паливом здійснюється з автоцистерн, каністр в гаражах, тощо.

Якщо Ви ідентифікували одне з вище зазначених порушень норм чинного законодавства на АЗС/АГЗП слід написати скаргу в обласну податкову, звернутись до служби з питань захисту прав споживачів та відмітити цей об’єкт на карті Нелегальних АЗС для подальшої перевірки уповноваженими органами.