IMG 1211Поміж різдвяними святами львівські фахівці з рельєфно-крапкового друку активно працювали, бо започаткували чергову креативну інновацію, яка незабаром стане доступною для незрячих дітей з усіх куточків України.

Тож, саме з початком 2019 року книги шрифтом Брайля (а товариство видає їх ще з минулого року) міститимуть тактильні кольорові малюнки, які можна оглянути на дотик. Крім того кожна книга матиме аудіоверсію в новому поданні – через QR-код. Ще одним нововведенням стане тверда обкладинка книги із зовнішнім маркуванням назви шрифтом Брайля.

IMG 1138За словами Оксана Потимко, керівника Ресурсного центру НУ «Львівська політехніка», першим промінчиком нового дизайну книг для незрячих дітей став літературний твір відомої казкарки Лесі Кічури «Добрі мамині казки. Магія Різдва».
Ініціатор проекту зауважила, що цього разу, обираючи книгу для друку перевагу надавали львівським письменникам. Також хотілося, аби тематика книги була дотичною до пори року, тож «Добрі мамині казки. Магія Різдва» – стали найкращим варіантом для початку цього видавничого року.

До слова, інші книги цієї авторки «Добрі мамині казки» (перша збірка), «Добрі мамині казки. Мандри» (третя збірка) також проходять підготовку до друку й будуть видані шрифтом Брайля упродовж найближчого часу.

IMG 1254На зустріч із пресою прийшла й перша маленька читачка. Другокласниця Віра Семків залюбки почитала для присутніх вголос уривки з казок і зацікавлено вивчала (доторками пальців) ілюстрації в книзі.

Сама авторка зізнається: «Коли майже 2 роки назад започаткувала свій соціально-книжковий проект «Добрі мамині казки» дуже хотілося, аби соціальна складова була в ньому великою. Тож на зустрічах ми дуже часто даруємо книги. Школи, бібліотеки, садочки, дитячі центри, багатодітні сім’ї отримали вже близько 3000 примірників. Коли ж я дізналася, що Ресурсний центр займається друком книг шрифтом Брайля – набралася сміливості та ризикнула. Написала повідомлення Оксані Потимко із пропозицією видати мої казки. Не минуло й 2-х місяців – як книга з’явилася у світ! Це дивовижно! Не думала, що можна так швидко, маленьким, проте дуже злагодженим та працьовитим колективом видати книгу для незрячої малечі. Дуже тішуся, що скоро мої книги дістануться всіх спеціалізованих бібліотек нашої держави».

Усі охочі також могли побачити процес виготовлення тактильної кольорової графіки на спеціальному обладнанні.
Загалом організатори планують протягом року надрукувати і передати усім обласним центрам України до 10 найменувань книг шрифтом Брайля, доповнених озвученими версіями на QR-кодах і тактильною графікою.

Нинішній проект було зреалізовано за підтримки IT-компанія ELEKS у рамках партнерської співпраці з Ресурсним центром НУ «Львівська політехніка» і ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Збірка «Магія Різдва» шрифтом Брайля наразі вийде тиражем 50 примірників. До речі, собівартість виготовлення одного примірника сягає близько 1000 грн.

Коли весь тираж буде надруковано, книги безкоштовно розсилатимуть спеціалізованими закладами України: 7 примірників для семи спеціальних шкіл-інтернатів (Київ, Львів, Одеса, Харків, Черкаси, Мукачеве, Слов’янськ), решта для обласних універсальних бібліотек.