1 978248enshot 1Соціальна мережа Facebook заявила, що видалила 512 груп, сторінок та облікових записів, які брали участь у скоординованій недостовірній поведінці на Facebook та Instagram. Про це передає Громадське.

Зокрема, компанія закрила близько 364 сторінок за участь у скоординованій недостовірній поведінці в межах єдиної мережі, яка виникла в Росії й діяла в країнах Балтії, Центральної Азії, на Кавказі, країнах Центральної та Східної Європи. Ці сторінки були пов’язані зі співробітниками російського інформаційного агентства Sputnik, заявили у Facebook.

У компанії стверджують, що дві операції проводилися з Росії, одна з яких була активна в декількох країнах, а інша здійснювалася з України. У Facebook заявили, що не знайшли жодних зв’язків між цими операціями, але вони використовували подібну тактику, зокрема створювали мережу акаунтів, щоб ввести в оману інших користувачів.

Крім того, за порадою правоохоронних органів США окремо видалили ще 107 російських сторінок у Facebook та 41 акаунт в Instagram, які діяли в Україні.

«Особи, які стоять за цими обліковими записами, здебільшого представлялися українцями і використовували різні фіктивні облікові записи, одночасно ділячись місцевими українськими новинами на різні теми, такі як погода, протести, НАТО і стан здоров’я в школах. Ми виявили деякі технічні збіги з діяльністю в Росії, яку ми спостерігали до проміжних виборів у США», — заявили у компанії.