1475986Минулого тижня у Львівській міській лікарні швидкої медичної допомоги померло четверо пацієнтів, в яких була важка форма пневмонії. Серед них і медсестра. Про це повідомила заступниця головного лікаря лікарні Леся Кобецька, повідомляє Zaxid.net

«Минулого тижня від важких форм пневмонії померло четверо пацієнтів. Їхній вік 45-60 років. Серед них і медсестра, яка спершу лікувалася самотужки. До лікарні потрапила вже у важкому стані», - повідомила Леся Кобецька.

Через що саме у пацієнтів, що померли, виникла пневмонія, наразі невідомо. Це стане відомо згодом після проведення відповідних досліджень.

Цього тижня, як каже Леся Кобецька, суттєво зросла кількість хворих, в яких діагностували пневмонію. Зараз в лікарні з таким діагнозом перебуває 47 хворих. Усіх пацієнтів Львова з важкими формами пневмонії госпіталізують саме в лікарню швидкої медичної допомоги. Хворих цього року значно більше. Якщо торік станом на 19 лютого було 73 хворих, один з яких помер, то станом на 19 лютого 2019 року у лікарні з таких діагнозом перебував 121 пацієнт і вже є чотири смертельні випадки. Шестеро хворих зараз є в реанімації, троє з них перебувають на штучній вентиляції легень.

Більшає хворих з пневмонією і в районах області. З районів важких пацієнтів госпіталізують у Центр легеневого здоров’я і Львівську обласну інфекційну лікарню. Журналісти зателефонували у ці медзаклади і поцікавився, яка ситуація в них.

«У Центрі легеневого здоров’я є 140 пульмонологічних ліжок. Станом на вівторок, 19 лютого, всі зайняті хворими з пневмонією. Від нового року не було дня, коли ліжка пустували. До нас з районів привозять хворих, в яких є важка пневмонія. У реанімації на штучній вентиляції легень постійно перебуває 3-4 хворих. Як правило, це ті пацієнти, в яких пневмонія виникла як ускладнення грипу», – повідомив  генеральний директор Центру Любомир Рак.

Пневмонія, як пояснили лікарі, буває різна: вірусна, бактеріальна, вірусно-бактеріальна. І дуже часто її провокують ГРВІ та грип. У тих, хто захворів на грип, запалення легень може виникнути буквально на другий - третій день.

У Львівській обласній інфекційній лікарні, як повідомив директор лікарні Сергій Федоренко, зараз на лікуванні є 9 пацієнтів з пневмонією. Це захворювання виникло як ускладнення грипу та інших ГРВІ. А від початку нового року в лікарні з таким діагнозом було 45 пацієнтів.

На Львівщині цього року вже померло трьоє пацієнтів, в яких діагностували пневмонію: 51-річний чоловік і дві жінки - 66 і 53 років. Лабораторно підтверджено, що у них пневмонія виникла як ускладнення грипу.

Лікарі радять при перших симптомах захворювання на грип, ГРВІ не займатися самолікуванням, а відразу звертатися по допомогу до сімейних лікарів, терапевтів чи педіатрів.

Лікарі спеціалізованих лікарень також радять сімейним лікарям пацієнтів з ГРВІ чи грипом, які мають супутні захворювання (цукровий діабет, серцево-судинні недуги тощо), і в яких через день від початку лікування нема позитивної динаміки, скеровувати на лікування в стаціонари.