1 52480896 1567052056772463 5158306377340289024 nНКРЕКП ініціює позапланову перевірку ПАТ «Львівгаз» щодо встановлення порушень Ліцензійних умов.

Про це повідомляє нардеп від Укропу Тарас Батенко.

"Наприкінці січня звернувся до державного регулятора у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо законності донарахувань (згідно коефіцієнту для приведення об’єму газу до стандартних умов) у квитанціях за спожитий газ. У платіжках побутових споживачів за листопад, грудень та січень фактичний обсяг спожитого газу відрізняється від даних в платіжках наданих ПАТ «Львівгаз» та ТзОВ «Львівгаз збут». Детальніше про схему у попередньому пості: https://bit.ly/2TXYvmI

Як стало відомо згодом, 20 з 44 суб’єктів господарювання у газовій сфері по всій Україні, незаконно коригують фактичні показники об'єму спожитого газу незаконно враховуючи так званий Коефіцієнт приведення до стандартних умов.

У своїй відповіді №1657/16/7-19 від 14.02.2019 НКРЕКП повідомила, що витрати на закупівлю природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат включаються до тарифу на розподіл природного газу. Таким чином, покриття об’єктивної різниці у вимірах природного газу здійснюється за рахунок тарифу.

НКРЕКП підтвердила, що у депутатському зверненні містяться факти, які свідчать про порушення зі сторони суб’єкта господарювання (адже у платіжних документах здійснено донарахування побутовим споживача обсягів, які враховують різницю у приведенні до стандартних умов). Зважаючи на це, національна комісія звернеться до Експертно-апеляційної ради при Державній регуляторній службі України щодо надання погодження на проведення позапланової перевірки ПАТ «Львівгаз» та у випадку встановлення порушень Ліцензійних умов, застосує до ліцензіатів відповідні санкції, передбачені статтею 59 Закону України «Про ринок природного газу», зокрема у виглядів накладення штрафу.

Якщо ці факти будуть офіційно підтвердженні державним регуляторам у ході позапланової перевірки, додатково звертатимуся у також щодо перевірки усіх інших суб’єктів господарювання у газовій сфері, а також до правоохоронних органів, адже на кожній такій квитанції щомісяця незаконно донараховано від 2 до 18 м3 природного газу. В розрізі усієї країни це сотні мільйонів гривень!", - йдеться у дописі нардепа на його сторінці у Фейсбуці.