1 978629942671 9533Сихівський райсуд Львова почав розгляд справи про нищення табору ромів у червні 2018 і вбивства його мешканця Давида Попа. Засідання відбулося за зачиненими дверима.

Про це пише Громадське.

Адвокат одного з неповнолітніх підсудних зазначив, що причетності, ані до вбивства, ані до насилля вони не визнають — «у кожного була своя роль».

З боку потерпілих в залі суду присутня дружина вбитого — Рац Ібоя, її брат, сестра, а також брат убитого Давида (усі вони постраждали під час нападу).

Представник обвинувачення, прокурор Володимир Телепко, зазначив, що початково було порушено кримінальне провадження за статтею, пов’язаною з расовою дискримінацією, проте обвинувачення не буде наполягати на мотивах расової нетерпимості обвинувачених — «нами не було встановлено доказів цього».

Упродовж засідання оголошували дві перерви, одну з яких для перевірки компетентності перекладача з угорської для потерпілих.

«Він не надав документ про вищу освіту, та ми вважаємо, що перекладача має надавати суд, а не обвинувачення, щоб запобігти упередженості», — зазначив адвокат з боку захисту.

Натомість перекладач вказав, що він є носієм мови та має документи про проходження курсів.

Прокурор Телепко вказав, що «перекладача завжди призначає суд, а не обвинувачення, як і в цьому випадку». Суд не задовольнив клопотання захисту про усунення перекладача.

Зазначимо, що загалом у справі 15 обвинувачених, які назвали своє угрупування «Твереза і зла молодь». Один з них досі знаходиться у розшуку.

І сторона захисту, і обвинувачення зазначили, що процес розгляду справи буде довгим. Сьогодні, 14 березня, суд лише оголосив обвинувачення, позиція захисту озвучена не була.

Безпосередньо в убивстві та хуліганстві обвинувачують трьох хлопців, лише один з яких є повнолітнім. Усі інші 12-ро проходять у справі тільки за статтею хуліганства.

Інформація може доповнюватись.