1 345een 47699shot 1Будинок, в якому народився батько січового стрілецтва Кирило Трильовський, знаходиться недалеко від сільської церкви у селі Богутин Золочівського району.

Від депутата облради Зеновія Шептицького “Золочів.нет” стало відомо, що Львівською обласною радою було виділено кошти на відновлення цього будинку для створення музею.

“Були кошти виділені 1 млн 155 тис. грн. це на село Богутин, де проживав Кирило Трильовський. Ви знаєте це відоме ім’я і ми хочемо поновити… Життя йде вперед, а ми повинні пам’ятати тих людей, які були на початку створення нашої держави. ” – про це в інтерв’ю “Золочів.нет” повідомив депутат Львівської обласної ради Зеновій Шептицький.

Кирило Трильовський – велична постать нації, який прийшов на світ 6 травня 1864 р. саме в нас на Золочівщині у с. Богутин. Кирило Трильовський – адвокат, доктор права, громадсько-політичний та культурно-освітній діяч, депутат віденського парламенту, посол Галицького сейму, публіцист, журналіст, видавець, засновник товариства «Січ» і січового руху в Галичині. Постать, що мала великий вплив на духовну та інтелектуальну атмосферу своєї доби.

Кирило Трильовський походив із родини греко-католицького священика з села Богутин Золочівського повіту. Згодом родина переїхала на Покуття. Ходив до школи в Золочеві і Бродах, а до гімназії – в Золочеві і Коломиї. Потім навчався на правничому факультеті в Чернівцях, згодом у Львівському і Віденському університетах. Ще навчаючись в Коломийській гімназії створив спеціальну бібліотеку, де розповсюджував твори Т. Шевченка, П. Куліша. Постійно займався народними справами.

Незважаючи на активну політичну діяльність К. Трильовського, найбільшим його внеском у громадське життя Галичини, що безсумнівно відіграв чималу роль у процесі формування національної свідомості галицького селянства, є заснування та керівництво січовим рухом. Зокрема, 5 травня 1900 у с. Завалля, що на Снятинщині, політик заснував перше руханково-пожарне (спортивно-протипожежне) товариство під назвою «Січ». Спортивно-пожежна діяльність цієї організації була формальним приводом її створення, справжньою ж метою її існування було пробудження національної свідомості українців шляхом відродження історичних традицій, виховання патріотичної молоді, освіти селянства.

Про велику народну любов до «Січей» свідчить їхня кількість. 1914-го налічувалось 1056 «Січей», членами яких було близько 66 тис. осіб. Центром січового руху стала Коломия, зокрема адвокатська канцелярія К. Трильовського, розміщена на розі вулиць Костюшка та Валової.

У період ЗУНР К. Трильовський також спробував відродити січовий рух. З його ініціативи 8 листопада 1918 у Печеніжині було відновлено першу «Січ». На 23 березня 1919 політик скликав до Коломиї Крайовий січовий з’їзд. Згідно з рішенням з’їзду було обране нове керівництво Українським Січовим Союзом, Кирило Трильовський став отаманом.