ekonomiya na otdyiheЛьвів’янка Іванна Бучацька відсудила в туроператора OASIS Travel Ukraine 105 тис. грн за зірвану відпустку в Тунісі. При чому вартість самої путівки складала лише 20 тис. грн, все решта – це відшкодування моральної шкоди та неустойки. Відповідне рішення Залізничного районного суду від 7 березня опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень, пише Zaxid.net

У липні 2018 року Іванна Бучацька придбала у турагентстві путівку на двох до Тунісу від OASIS Travel Ukraine. Тур включав переліт літаком авіакомпанії Bravo Airwais зі Львова до міста Монастір і назад, трансфер та 10-денний відпочинок у готелі Marhaba Palace Kantaoui 5*. Вартість путівки склала 20 тис. грн.

Однак за два дні до вильоту працівниця турагентства повідомила, що у зазначений термін тур не відбудеться, оскільки авіакомпанія скасувала рейси, замовлені туроператором OASIS Travel Ukraine.

Відтак позивачка звернулась до суду з вимогою відшкодувати їй 20 тис. грн вартості туру, 20 тис. грн моральної шкоди та ще 80 тис. неустойки, передбаченої законом України про захист прав споживачів.Окрім того, жінка вимагала від авіакомпанії Bravo Airwais відгодувати їй 400 доларів за скасовані авіарейси. Однак представник авіакомпанії пояснив, що рейси скасували через те, що туроператор не вніс оплату за них.

Суддя Залізничного районного суду Наталія Галайко врахувала пояснення представника авіакомпанії та частково задовольнила позов. Відтак суд зобов’язав туроператора OASIS Travel Ukraine відшкодувати Іванні Бучацькій 20 тис. грн за зірваний тур, 80 тис. грн неустойки та 5 тис. грн моральної шкоди.

Рішення набуде чинності 7 квітня, якщо до того часу відповідач не подасть апеляцію.

Цікаво, що у судовому реєстрі є й інші рішення щодо зірваних туроператором OASIS Travel Ukraine турів. Проте це перше рішення суду, де позивач вимагав і відсудив неустойку, передбачену ч. 5 ст. 10 ЗУ «Про захист прав споживачів». За цією нормою, неустойка – це 3% від вартості туру за кожен день протермінування.

Нагадаємо, раніше Миколаївський районний суд зобов’язав туроператора OASIS Travel Ukraine повернути місцевому жителю понад 41 тис. грн за скасовану подорож до Тунісу та виплатити чоловіку 20 тис. грн моральної компенсації.

Зазначимо, що у червні минулого року 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що рекомендуватиме Міністерству економічного розвитку і торгівлі України позбавити туристичного оператора Oasis Travel ліцензії.