Velyka hanska mechetНаступного тижня, 26 березня, у Львівському історичному музеї (Площа Ринок, 6 – Італійський дворик) відбудеться відкриття фотовиставки Вікторії Темної та Ігоря Сальнікова під назвою “Палац в саду – перлина Кримського ханства”. Про це повідомляє сайт Фотографії старого Львова.

Виставка присвячена спадщині кримськотатарського народу – палацу кримських ханів у Бахчисараї. Всі фотографії було зроблено упродовж дворічного проекту (2012–2013 рр.), що передбачав зйомку всіх об’єктів Бахчисарайського музею-заповідника.

Litnya altankaП’ятнадцять планшетів з фотографіями розкажуть про унікальну архітектуру та інтер’єри комплексу Ханського палацу, дадуть можливість доторкнутися до цінностей давньої культури, зануритись у історичну атмосферу. Пояснюючі анотації надруковано українською та англійською мовами для зручності відвідувачів.

Головна мета виставкового проекту – ознайомити львів’ян, гостей міста та іноземних туристів із культурною спадщиною кримськотатарського народу – корінних жителів Криму.

Гості відкриття зможуть не тільки побачити фотографії, почути кримськотатарську музику, скуштувати автентичні національні смаколики, але й взяти участь у віртуальній екскурсії по Бахчисарайському палацу, яку проведе для вас людина, що багато років працювала у палаці.

Posolskyj dvoryk palatsuАвтори виставки, професійні фотографи Ігор Сальников і Вікторія Темна. Переїхали з Криму до Львова в 2014 році. Співпрацювали з різними періодичними виданнями, музеями і кримськими національними товариствами, були членами Кримської організації Національної спілки Журналістів України. Учасники спільних і персональних виставок, які проходили не тільки в Україні, але й за кордоном. Ігор Сальников – лауреат 1-ї премії творчого конкурсу журналістів «Срібне перо» в 2000 році.

Експозицію вставки “Палац в саду – перлина Кримського ханства” можна буде оглянути з 26 березня по 6 травня 2019 року у Львівському історичному музеї (Площа Ринок, 6 – Італійський дворик).

Планується що експозиція виставки буде пересувною, що дасть можливість ознайомитися з нею великій кількості людей, які хочуть дізнатися про культуру різних народів України.

Відкриття виставки – це перший етап масштабного проекту, присвяченого культурі народів Криму.

Довідково.

Бахчисарайський палац — пам’ятка історії та культури всесвітнього значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури.

Резиденція кримських ханів існує на цьому місці з XVI ст., хоча перші будівлі з’явилися на сто років раніше. Головна архітектурна ідея — втілення мусульманського уявлення про райський сад на землі. «Бахчисарай» перекладається з кримськотатарської мови як «палац-сад» (bağça — сад, saray — палац).

В 1736 році, під час війни Кримського ханства з Росією, палац постраждав від пожежі, влаштованої російськими військами фельдмаршала Мініха. Палацовий ансамбль було відновлено ханом Кирим Ґераєм, у 1760-х роках . Починаючи з 1908 року палац кримських ханів стає музеєм.

Враховуючи унікальність комплексу, музей ледве не потрапив до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО. Вже були зібрані необхідні документи та зроблена фотофіксація архітектури та музейних фондів. Але анексія Криму припинила цей процес.

Зараз Бахчисарайський палац переживає складні часи. За оцінками деяких експертів, “реставрація”, що проводиться росіянами, може завдати непоправної шкоди історичній спадщині.