1 567709 546387986Дві пов’язані між особою компанії ПП «Товарна база» і ТОВ «Продукти для всіх» зустрілися під час закупівель вже 205 разів. Попри те, що фірми створені лише в кінці 2018 року, вони підписали договорів загалом на понад 30 млн грн. Про це пишуть Наші Гроші. Львів.

Це вже третя генерація компаній-змовників, оскільки у 2017 році їм передували ПП «Галбізнес Груп» та ТОВ «Євро Фіш» (зустрілися разом 530 разів), а у 2018 році – ПП «Агропродовольча промислова компанія» і ПП «Захід Інвест Торг» (зустрілися разом понад 460 разів).

Минулоріч АМКУ оштрафував «Євро Фіш» та «Галбізнес Груп» на 1 млн 360 тис. грн за спотворення результатів торгів, рішення щодо «Агропродовольча промислова компанія» і «Захід Інвест Торг» ще не має.

Тим часом новостворені фірми «Товарна база» і «Продукти для всіх» використовують аналогічну з попередниками поведінку: зазвичай одна з цих двох компаній пропонує значно нижчу ціну, а коли крім них на торги ніхто не подався і справа доходить до підписання договору, то дешевша фірма відмовляється, і таким чином перемога дістається дорожчій фірмі.

Наприклад, Територіальне медичне об’єднання МВС України по Львівській області 19 березня підписалодоговір на постачання яловичини та курятини на понад 313 тис. грн з ТОВ «Продукти для всіх». Єдиним конкурентом виступило вже згадане ПП «Товарна база», яке пропонувало товар на 89 тис. грн дешевше, однак відмовилося підписати договір «у зв’язку із складними економічними обставинами».

Таким чином м’ясо замовили у дорожчого учасника: яловичину (задня частина без кістки) по 192,84 грн/кг, куряче філе – по 120,96 грн. Водночас, за даними Держкомстату, середня ціна на яловичину в області станом на лютий становила 126,6 грн/кг, на гуртовому ринку «Шувар» станом на 20 березня яловича шинка, шия та полядвиця коштували не дорожче 155 грн/кг, куряче філе – 93,9 грн/кг.

1 56765e 23414enshot 1

У рішеннях про створення і «Продукти для всіх», і «Товарна база» вказано, що уповноваженою особою на подання документів потрібно призначити Євгена Михайленка, видавши йому відповідні довіреності. В обох випадках у документах зробили ідентичну помилку в написанні по-батькові «Олександровичв».

1 513dov2 1 54346 3145reenshot 1

Послугами цього ж юриста користувалася і пара «змовників» ПП «Галбізнес Груп» та ТОВ «Євро Фіш». «Товарна база» також вказує в документах адресу складу на у Малехові, на вул. Дороша, 20а, якою користувалися їх попередники.

Власниця та директорка «Товарної бази» 28-річна Іванна Довгунь у своєму профілі у Facebook зазначила, що раніше працювала в «Захід Інвест Торг». Щоправда, в довідці «Захід Інвест Торг» на нещодавньому тендері Довгунь досі вказана бухгалтером фірми.

1 678568dov5 1024x261

«Товарна база» та «Захід Інвест Торг» мають ще трьох спільних працівників. А юристом у фірми Довгунь працює Зеновія Плекан – колишня співвласниця «Євро Фіш».

«Товарна база» має також спільних працівників з «Агропродовольча промислова компанія» (Р. Витрикуш та Зеновія Плекан), а тим часом «Агропродовольча промислова компанія» – трьох спільних працівників із «Продукти для всіх».

1 467547 enshot 1

Крім того, експедитори «Продукти для всіх» і «Товарна база» користуються мобільними з номерами, які відрізняються лише однієї цифрою в кінці (4 та 5).

«Продукти для всіх» належать 29-річному Сергію Федині.