1 moshennichestvoУ львівській поліції розробили спеціальну методику і комп’ютерну програму, яка дозволяє вирахувати шахраїв. 

Про це повідомив  начальник сектору боротьби з майновими злочинами в державному секторі та шахрайством управління карного розшуку ГУ НП у Львівській області Андрій Скіра, інформує відділ комунікації поліції Львівської області, передає Status Quo.

Як розповів Андрій Скіра, шахрайство – один з найскладніший для розкриття злочин. Шахраї – це, перш за все, психологи, вони входять у довіру до людей і змушені постійно вдосконалюватись – вигадувати нові схеми, підходи до людей. Тож поліція, в свою чергу, повинна також постійно вчитись і вдосконалюватись.

"Наприклад, цього літа у Львові зловмисники почали активно поширювати шахрайську схему з орендою квартир. Розміщували оголошення, брали завдаток, а люди, котрі в подальшому хотіли заселитись, довідувались, що власники помешкання не здають і залишались без свого завдатку. Щоб встановити зловмисників, ми повинні були розробити спеціальну методику і навіть програму, яка дозволяє нам вираховувати їх у мережі Інтернет. Тобто, ми також вдосконалюємось і навчаємось, спілкуємось з працівниками ІТ-сфери. Працюємо з шахрайствами у банківській сфері – там своя специфіка, але вчитись і вдосконалюватись треба постійно. Тут практично не зустрічаються подібні злочини – кожен індивідуальний і особливий", - зазначив начальник управління.

Ще одна гучна справа – коли зловмисники продавали людям похилого і пенсійного віку під виглядом ліків біодобавки. Початок справи бере у Львові, тому спочатку нею займалася львівська поліція. Вони активно рекламували свою продукцію у засобах масової інформації і розповідали, що ці препарати лікують від будь-яких хвороб, навіть від онкології, лікують зір і таке інше. А насправді у цих баночках, які отримували покупці, були звичайні вітаміни або навіть крейда. А люди платили за це великі гроші – в одному випадку переказали на рахунок зловмисників двадцять тисяч Євро.

Схема була проста – спочатку їм пропонували ліки за, припустимо, три тисячі гривень, потім – за десять і далі по наростаючій. Зловмисники навіть примудрялись ставити клієнтам діагнози у телефонному режимі. І якщо людина мала кошти – вони "викачували" з неї все. Середні суми, які потерпілі витрачали на ці "ліки" становили чотири-п’ять тисяч доларів США.

Наразі встановлено майже п’ять тисяч потерпілих, зараз слідство вже на стадії завершення, ним займаються у Києві, оскільки зловмисники "працювали" на території усієї країни.