1733674 bc11397 solar energy226 депутатів, зокрема 100 мажоритарників, прийняли правку до закону, якою заборонили “зелений тариф” для домашніх сонячних міні-електростанції на землі. Депутати скасували “зелений тариф” як для нових станцій, так і для тих, які вже збудовані і працюють.  Петро Порошенко підписав цей закон.

 Під час розгляду документа правку було відхилено, проте в. о. голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський напередодні голосування за законопроект знову виніс її на розгляд, і парламент усе ж затвердив її.

Отже, народні депутати запровадили умову отримання "зеленого" тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт - установлення їх на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах.

На сьогодні тариф на відпуск е/е в оптовий ринок для "домашніх" СЕС (їхня потужність - до 30 кВт, розміщення - без обмежень) становить 18 євроцентів, з наступного року він знизиться на 10%.

Як зазначив енергетичний експерт, співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко, де-факто заборона встановлення домашніх наземних станцій на практиці призведе до того, що мало хто з українців зможе поставити СЕС більше ніж 10 кВт, оскільки на дахах не поміститься об'єкт більшої потужності.

На його думку, ситуації, коли деякі підприємці маніпулятивно встановлюють цілі "гірлянди" домашніх СЕС у покинутих селах, необхідно врегулювати іншим способом, а не забороною встановлювати всім домогосподарствам наземні сонячні панелі.