89b41a224bba0cc3996c4b81a361c3acРосійський музикант Юрій Башмет впевнений, що західні країни зляться і заздрять, що у них немає «лідера такого таланту і таких якостей», як президент Росії Володимир Путін. Таку думку він висловив в розмові з RTVI.

Музикант вважає, що санкції західних країн пов'язані з появою «потужного хлопчика». «А найголовніше - вони просто заздрять, у них немає Путіна. Ні в кого. Ну де лідер такого таланту і таких якостей? Нема», - вважає Башмет.

Самі санкції музикант назвав «хорошим допінгом» для розвитку країни. За його словами, краще б цього протистояння не було, оскільки це частина інформаційної війни.

На питання про невдоволення всередині Росії музикант зазначив, що таке є всюди. По-іншому справи, вважає Башмет, йдуть в Швейцарії, але там люди бояться втратити роботу, тому що її складно знайти. «Але там все-таки так не відчувається. Там шик. Автомобілі - майбахи, продукти - то, що у нас фермерські, у них тільки фермерські. Дорого все», - додав він.

Музикант сподівається, що конфлікт з Україною вдасться вирішити найближчим часом. Він додав, що у Львові поховані його родичі. Зараз же, за словами Башмета, йому туди дорога закрита. Башмет розповів, що отримав попередження не відвідувати Львів: «Приїдеш, значить, цеглиною по голові отримаєш».

Нагадаємо, у 2014 році вчена рада Львівської національної музичної академії імені М.Лисенка постановила позбавити колишнього львів’янина, відомого альтиста і диригента Юрія Башмета, який підтримав російську агресію в Криму, титулу почесного професора академії.

Як відомо, виріс альтист саме у Львові - тут здобув музичну освіту, звідси зробив свій перший крок до майбутньої слави. У Львові жив і батько Башмета. 

Юрій Башмет потрапив сюди, коли йому виповнилося п'ять років. Квартира, в яку переїхала його сім'я була на вул. Ференца Ліста, - неподалік від філармонії. Його мати працювала у навчальному відділі консерваторії та була дуже комунікабельною жінкою. Саме тому в їх будинок часто заходили студенти консерваторії, тож Юрій з 5-6-річного віку перебував у львівському музичному оточенні.