1 1936785 1081"Відкат назад" декомунізації в Україні не планується, а українська мова є і буде єдиною державною.

Про це заявив представник президента в парламенті Руслан Стефанчук в інтерв'ю РБК-Україна, пише ТСН.

Водночас за його словами, 90% відсотків законів в Україні ухвалюють з негативним висновком науково-експертного управління Ради. 

"Якщо моніторинг щодо впровадження будь-якого законопроекту буде показувати необхідність внесення змін, то ми однозначно будемо напрацьовувати їх", - зазначив Стефанчук.

"Що стосується конкретно законів про декомунізацію: вони працюють, і слава богу, але я предметно не вивчав їх імплементацію", - додав він.

Також на його думку, "треба не шукати проблеми в минулому, як з тими самими поляками чи угорцями, а напрацьовувати шляхи зближення, примирення, розуміння один одного".

На питання щодо проспекту Бандери в Києві, Стефанчук заявив, що особисто йому хотілося б, щоб в Україні було більше вулиць Шовковичних, Вишневих та Яблуневих, які "не викликають конфлікту".

"В України дуже складна історія, але моментів, які об'єднують українців, набагато більше, ніж речей, які роз'єднують. Безумовно, у всіх залишаться свої герої, симпатії і антипатії. Але основне завдання держави, на моє переконання – це не "розділяй і володарюй", а "об'єднуй і примножуй"", - пояснив він. 

Втім, він додав, що "відкату" декомунізації не планується, все що вже зроблено – "прекрасно", а Зеленський "як патріот" докладе всіх зусиль, якщо треба буде зробити щось більше.

На запитання про долю закону про мову – чи будуть його залишати як є, вносити правки чи скасовувати – Стефанчук сказав: "Якщо імплементація цього закону вимагатиме якихось правок, вони будуть внесені. Але концептуальна для нас річ - єдиною державною мовою в Україні є і буде українська".