12265 Kolomojskiy Akhmetov 356x2207 червня Госпсуд Дніпропетровської області задовольнив позов ТОВ "Спіріт Фінанс" до ПАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" (в справі №904/4009/18) та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,3 млрд грн. Про це повідомляє Finbalance

Згідно з судовими матеріалами, у вересні 2017 року загальні збори акціонерів ПАТ "ПівдГЗК" прийняли рішення про виплату дивідендів на 16,16 млрд грн (10,16 грн із розрахунку на одну просту акцію).

Як зазначається, в установлений законом термін дивіденди не були виплачені для низки акціонерів компанії, у т.ч. Мелчет Інвест Лімітед (Багами), Дакстон Холдінгз Лімітед (Кіпр), Лакріно Інвестментс Лімітед (Кіпр), Мілнербей С.А. (Британські Віргінські острови), Бріммілтон Лімітед (Британські Віргінські острови), Ренальда Інвестментс Лімітед (Кіпр).

У травні-2018 вказані акціонери ПАТ "ПівдГЗК" на підставі договорів факторингу відступили відповідні права вимоги для ТОВ "Спіріт Фінанс" в розмірі 1,17 млрд грн.

Однак ПАТ "ПівдГЗК" грошові зобов’язання перед ТОВ "Спіріт Фінанс" також не виконало.

У рамках вказаного судового спору ПАТ "ПівдГЗК" подавало зустрічний позов з вимогою визнати удаваними (фактично агентськими) згадані договори факторингу. Однак суд відмовився задовольнити ці вимоги ПАТ "ПівдГЗК".

За даними держреєстру, кінцевим бенефіціаром ПАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" є Рінат Ахметов.

Засновником ТОВ "Спіріт Фінанс" вказане ТОВ “Спіріт Солюшнс”, засновниками якого в свою чергу є низка фізосіб. Серед них - у т.ч. Артем Замша, який з 2013 року є директором збанкрутілої компанії “Аеросвіт” та призначався главою наглядової ради Стахановського заводу феросплавів (ці структури пов’язували з “приватівцями”).

Як писав Finbalance, згадана вище кіпрська компанія Ренальда Інвестментс Лімітед, яка фігурує в числі акціонерів ПАТ "ПівдГЗК, пов’язана з Ігорем Коломойським.

Нагадаємо, на початку травня І. Коломойський публічно анонсував “деолігархізацію” для Р. Ахметова.

Разом з тим, у червні близька до Р. Ахметова партія “Опозиційний блок” оголосила, що братиме участь в дострокових парламентських виборах спільно з низкою партій, у т.ч. "Відродження" і "Довіряй справам", які близькі до І. Коломойського