1 63596384 1214173402070433 2348333219457269760 oВбудовавати у житлові будинки початкові школи пропонують у Мінрегіоні.

Про це повідомляє заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

"У нових будівельних нормах вже дозволено робити вбудовані в житлові будинки дитячі садки. Зараз ми знаходимося на порозі рішення, щоб також дозволити можливість робити вбудовані школи до 4-го класу включно. Адже міста продовжують ущільнюватися, тому потреба в школах і садках буде тільки збільшуватися.


Крім того, це має стати одним із кроків для вирішення ситуації з переповненістю шкіл у великих містах і забезпеченню жителів будинків необхідною соціальною інфраструктурою в умовах щільної забудови.

У чому проблема?
Сьогодні, згідно з будівельними нормами, мінімальний розмір земельної ділянки в містах, на якому можна розмістити будівлю школи - 1,4 га. Але в центральних районах великих міст, в умовах щільної забудови виділити таку площу під будівництво окремої будівлі школи практично неможливо.

Інша проблема - відсутність актуальної містобудівної документації та контролю відповідності ДПТ генпланам. Тому головні архітектори видають містобудівні умови і обмеження з порушеннями, прикриваючись тим, що там нібито колись побудують школу. Житловий комплекс будується, а школи немає.

Для вирішення цих питань Мінрегіон вже розробив план дій. Зокрема, пропонується виключити в законодавстві можливість розробки ДПТ, які не відповідають генпланам. Також є пропозиція дозволити розміщувати невеликі вбудовані початкові школи там, де немає можливості побудувати окремий заклад.
Цю пропозицію підтримують Міністерство освіти і науки України, ДСНС України та інші профільні відомства.
1 - це забезпечить жителів будинків необхідною соціальною інфраструктурою,
2 - буде зручно для батьків та дітей, адже така школа буде знаходитися зовсім поруч,
3 - дозволить суттєво зменшити диспропорцію між житловим будівництвом та соцінфраструктурою.

При проектуванні таких вбудованих і вбудовано-прибудованих початкових шкіл, у першу чергу, мають бути обов’язково виконані необхідні пожежні, санітарні та інші умови, інсоляція та шумоізоляція приміщень".