bdc338e85970b4d04d400e8a03ace7ccbf793975Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію із закликом про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, вказавши, що Глава держави, згідно із законодаством, не бере участі в ухваленні рішень щодо звільнення з посади голови МВС, натомість цим займається парламент. Про це повідомляє УНН.

Йдеться про електронну петицію № 22/057092-еп “Про негайне відсторонення від виконання службових обов’язків з подальшим звільненням з посади міністра внутрішніх справ України А.Б.Авакова”, розміщену на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 2 червня 2019 року громадянином Р.П.Василенком.

"Звільнення з посади міністра внутрішніх справ України згідно з Конституцією України здійснюється за поданням Прем’єр-міністра України та належить до повноважень Верховної Ради України", - сказано у відповіді.

Аналіз чинного законодавства, як зазначається, свідчить, що відсторонення від посади та/або звільнення з посад службових осіб Президентом України можливе стосовно тих осіб, які призначаються Президентом України.

"Ураховуючи конституційні засади поділу державної влади та правового порядку в Україні, законодавчо визначені підстави для участі Президента України у відстороненні від посади та ухваленні рішення щодо звільнення з посади міністра внутрішніх справ України наразі відсутні", - йдеться у відповіді на петицію.

"Дякую усім, хто підтримав електронну петицію, за висловлену громадянську позицію та сподіваюсь на однакове зі мною розуміння конституційного обов’язку кожного неухильно додержуватися Конституції України та законів України", - зазначається у відповіді Зеленського.

Петиція за відставку Авакова на сайті президента набрала необхідну кількість голосів у ніч на 6 червня.