Zaxid.Net

Через блокування засідань і конфлікти з депутатами голова Радехівської районної ради Марія Климочко подала у відставку. Під час засідання 8 грудня депутати обрали новим головою райради Василя Харчука зі «Свободи». Про це розповіла сама депутатка з фракції «Солідарності» Марія Климочко.

Вона також звинуватила депутатів з фракцій «Батьківщини» та Народного руху України у блокуванні роботи районної ради. «Був відвертий шантаж. Вони заявляли, що будуть блокувати рішення сесії, що не будуть приходити на засідання і через це не буде прийнятий бюджет. Тому я вирішила поступитися і подати у відставку», – заявила Марія Климочко.

За словами депутатки, конфлікти виникли після того, як під час одного з засідань минулої каденції районної ради депутати проголосували за дострокове припинення повноважень тодішніх голови ради та його заступника.

«У попередній каденції головою райради у нас був депутат від «Свободи» і йому достроково припинили повноваження. Заступником тоді був депутат від «Батьківщини» і по ньому було три рази голосування щодо припинення повноважень, але він кожен раз скасовував ці рішення через суди. Головуючою на сесіях, під час яких приймали ці рішення, була я. Через це депутати зараз вирішили мені помститися – вони весь час говорили, що не змиряться з тим, щоб я була головою районної ради» , – заявила Марія Климочко.

За її словами, депутати зі «Свободи» довгий час залишалися нейтральними до цього протистояння, що й дозволяло приймати рішення під час сесій. Однак зараз вони та депутати від Радикальної партії змінили свою позицію і підтримали відставку Марії Климочко.

Голова фракції «Батьківщини» у Радехівській райраді Василь Жук (він був заступником голови ради попереднього скликання), підтвердив ZAXID.NET, що конфлікти із головою виникли ще на початку каденції.

«Причина зміни голови райради проста – її річний звіт про роботу так і не був затверджений. Багато депутатів утрималися при голосуванні. А якщо звіт не затвердили, отже виникає питання про довіру до голови ради», – заявив Василь Жук.

Із його слів випливає, що однією з головних причин конфліктів у райраді стало формування депутатських комісій.

«Були ущемлені депутати від фракції «Радикальної партії», НРУ та «Батьківщини». Ті побажання, які ми висловлювали, ніхто не враховував. От у районній раді наша фракція є найбільшою, а НРУ – однією з найбільших. Однак НРУ був ущемлений – у бюджетній комісії у них не було жодного депутата, хоч мав бути б один. А у нас мало бути в тій комісії два депутати, а є тільки один. І я про це весь час говорив голові, але це не було враховано», – заявив Василь Жук.

Він також уточнив, що під час сесії 18 депутатів підготували подання щодо висловлення недовіри голові райради, однак вона сама вирішила подати у відставку. Новим головою став депутат з фракції «Свободи» Василь Харчук, а заступником – Володимир Шліхта з «Батьківщини».