yanukovychСьогодні, 8 грудня, під час засідання Верховної Ради народні депутати не підтримали законопроект про спецконфіскацію №5142. «За» прийняття вказаного законопроекту за основу проголосувало всього 176 народних обранців.

Як повідомив під час обговорення законопроекту міністр юстиції Павло Петренко, цей документ – це можливість повернення 50 мільярдів, вкрадених президентом-утікачем Януковичем та його оточенням.

Спікер парламенту Андрій Парубій тричі намагався повернути законопроект на доопрацювання у комітети чи Кабмін, втім депутати ці пропозиції також не підтримали.

Так, приблизно половина депутатів фракції БПП «Солідарність» підтримали цей законопроект, інша частина ж або була відсутня, або не брала участі у голосуванні. Серед представників Львівщини «за» проголосували брати Ярослав і Богдан Дубневичі, Оксана Юринець, Оксана Білозір.  Андрій Антонищак та Андрій Кіт не голосували.

Щодо  «Народного фронту», то фракція майже всім складом підтримала спецконфіскацію. Лише Михайло Хміль був відсутній на засіданні Ради. А от Андрій Левус, Ігор Васюник, Микола Кадикало, Михайло Бондар – натиснули кнопку «за».

Майже усі позафракційні депутати були або відсутні, або не голосували. Серед львівських обранців підтримав спецконфіскацію лише спікер Верховної Ради Андрій Парубій. Ганна Гопко , Дмитро Добродомов та голова політради партії УКРОП Тарас Батенко – відсутні. Богдан Матківський утримався, Олег Мусій, Володимир Парасюк та Оксана Сироїд не голосували.

 «Опозиційний блок», зі зрозумілих причин, у повному складі не підтримав цей законопроект, у тому числі і обранці зі Львівщини – Тарас Козак натиснув «проти», а Ігор Шурма «утримався».

«Самопоміч» більшістю своїх голосів підтримала спецконфіскацію, втім частина нардепів вирішила утриматись від голосування. Львівська команда партії віддала усі 5 голосів цьому рішенню: «за» проголосували Сергій Кіраль, Олег Лаврик, Лев Підлісецький, Любомир Зубач та голова фракції Олег Березюк. Ірина Подоляк не голосувала, Руслан Сидорович утримався, Олексій Скрипник відсутній .

Половина нардепів «Радикальної партії» або не голосувала, або була відсутня. 10 нардепів від партії таки віддали свої голоси «за». Обидва «львівські» депутати фракції не з’явилися на засідання Ради. Мова йде про кандидата у мери Львова на минулорічних місцевих виборах Володимира Галасюка та політв’язня Юрія Шухевича.

Фракція «Батьківщини» законопроект повністю не підтримала, зокрема і «львів’яни» Сергій Власенко Валерій Дубіль, Надія Савченко та Олена Кондратюк.

Фракція «Волі народу» повним складом не голосувала за законопроект, та ж ситуація і з «Відродженням».

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, його розроблено з метою удосконалення положень законодавства щодо звернення в дохід держави необґрунтованих активів, які виявлені під час кримінального провадження корупційних злочинів стосовно особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

«Метою прийняття проекту Закону є запровадження інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів до закінчення кримінального провадження, під час якого й були виявлені такі активи, правомірність походження яких не доведена, в той час як підозрюваний у кримінальному провадженні корупційних злочинів фактично може ними користуватись та розпоряджатись, який у світовій практиці правозастосування має усталену назву «Non-Conviction Based Asset Forfeiture», або «цивільна конфіскація», – йдеться у документі.