93284329832Новий Виборчий кодекс, ухвалений сьогодні парламентом, звільняє з рабства майбутніх депутатів Верховної Ради, вважає кандидат-самовисуванець у 115 виборчому окрузі у м.Львові Андрій Зібран.

Відкриті списки дозволять виборцям, а не голові партії, визначати те, вище чи нижче у партійному списку опиниться той чи інший кандидат. Це звільнить новообраного депутата від майбутнього диктату партійної верхівки під час голосувань у Верховній Раді.

На жаль, прогресивний Виборчий кодекс вступить в дію лише з 1 грудня 2023 року.

І тому він не стосується кандидатів у 115 окрузі Катерини Шубки та Наталії Піпи, висунутих відповідно партіями «Слуга народу» та «Голос».

Голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков повідомив, що всі мажоритарники від СН ще перед виборами підписали Меморандум, у якому зобов’язуються скласти мандат, якщо проголосують проти волі керівництва. «Зобов’язуюся… 7. Добровільно скласти депутатські повноваження у разі порушення ключових принципів партії, положень цього меморандуму, відмови від голосування за законопроекти, передбачені програмою партії, виходу з фракції та рішення фракції про виключення», - говориться в документі.

За словами голови партії «Голос» Юлії Клименко, висуванці від її партії теж підписали «негласну декларацію» подібного змісту.

Це означає, що якщо вимоги партійного керівництва суперечитимуть інтересам виборців 115 округу, а пані Катерина Шубка чи Наталя Піпа все ж вирішать голосувати згідно з волею громади, вони будуть змушені скласти свій депутатський мандат. А виборці 115 округу залишаться без свого законного представництва у Верховній Раді України.

Самовисуванець Андрій Зібран вважає неприпустимими таємні партійні інтриги за спиною виборців.

Лише воля громади повинна визначати голосування депутата у Верховній Раді України.

І саме так і буде, якщо Андрій Зібран переможе на виборах 21 липня.