1562929065 2004 28d577e3e0918fccНа вулицях Вроцлава (Польща) працює близько 20 холодильників соціального типу, кожен з них користується попитом і відповідає потребам місцевих жителів, розповідає Іod.media

Ідея соціального холодильника досить проста. Пристрій встановлюється в людному місці й усі охочі можуть залишити в ньому їжу - за умови, звісно, що термін придатності продуктів харчування не закінчився. Тим, що лежить на полицях соціального холодильника, може скористатися будь-хто. Таким чином можна уникнути викидання на смітник продуктів харчування, що придатні для вживання.

1562929339 16157 eb4b37dac350f475Викидання продуктів є однією із серйозних проблем як у Польщі, так і в усій Європі. За різними даними, лише в Польщі у сміттєві баки відправляється до 9 мільйонів тонн продовольства на рік. Це один з найвищих показників серед країн Євросоюзу.

У Вроцлаві перший соціальний холодильник з'явився торік, зараз їх продовжують запускати - вибирають місця, здійснюють усі необхідні електричні підключення. Активісти стежать за тим, щоби холодильники були заповнені й не стали жертвами вандалів.

У деяких містах України вже є соціальні бібліотеки. Там люди залишають свої прочитані книги та можуть взяти почитати будь-яку вподобану книгу. Але соціальний холодильник - це теж дуже крута ідея. Навіть якщо в ньому не буде продуктів, то в літню спеку там можна трохи охолодитися!