YAR 1326 1200x640У п'ятницю, 19 липня, у Львові відбудеться подія під назвою «Хода пам’яті та життя». Її організовує спільнота «Живий вогонь», що діє при римо-католицькій парафії Св. Антонія у Львові, спільно з Центром незалежних харизматичних християнських церков України, за участю гостей з Німеччини, Австрії, Польщі та Ізраїлю.

Хода має на меті пригадати події 1941−1945 років, зокрема масове знищення євреїв, а також закликати до примирення.

«Ми прагнемо пригадати минуле і дати можливість говорити тим, які пережили Голокост, а делегація з Німеччини має намір покаятися перед євреями, українцями та представниками інших народів, які мешкають в Україні, за зло, заподіяне нацистами під час Другої світової війни. Також метою є зняти покривало мовчання про події 1941−45 років та про масове знищення євреїв під час Другої світової війни. А також — примирення між нащадками нацистів і нащадками жертв Голокосту, виступ проти антисемітизму та на підтримку Ізраїлю», — коментують організатори.

khoda pamiatiХода вирушить о 17.00 год від залізничної станції Клепарів (вул. Шевченка, 158) та пройде біля муру колишнього Янівського табору (тепер Личаківська виправна колонія № 30), і о 17.40 год прибуде до урочища Піски. Там заплановано зустріч учасників ходи з представниками єврейської спільноти Львова, України та Ізраїлю. Подія завершиться о 19.00 год.

В ході візьме участь єпископ-помічник Львівської Архідієцезії римо-католицької церкви в Україні Едуард Кава OFMConv, та старший єпископ Об’єднання незалежних харизматичних християнських церков України (Повного Євангелія) Анатолій Гаврилюк.

Довідка: Залізнична станція Клепарів була останнім етапом шляху багатьох євреїв Львова до смерті. Звідти з березня 1942 і до початку 1943 рр. гітлерівці відправили в газові камери Белжця десятки тисяч євреїв. По цій дорозі також пройшло більше півмільйона галицьких євреїв, відправлених на знищення.

Янівський табір — табір примусової праці Lemberg (Zwangsarbeitslager-Lemberg, ZAL-L), розташований на околиці міста, безпосередньо пов’язаний з львівським ґетто, звідки євреїв відправляли на примусові роботи або ж безпосередньо на смерть. Табір був ключовою частиною механізму терору в окупованому Львові.

Урочище Піски — місце масових розстрілів єврейського населення Львова у роки нацистської окупації, що розташовувалося неподалік Янівського табору. У Пісках здійснювали масові розстріли практично увесь час, ще з початку існування табору. Відтак, ці місця також стали називати «Долиною смерті».