1 000e e673nsh2ot 1Українська сторона під час засідання Тристоронньої контактної групи домовилась із представниками бойовиків про обмін 69 українських заручників на 208 осіб, які перебувають у закладах української пенітенціарної системи.

Про це повідомив на брифінгу представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний, пише «Українська правда», передає Leopolis.

«Досягнуто домовленості щодо початку процедури обміну військовополоненими, незаконно утримуваними, засудженими особами у співвідношенні 208 на 69.

Українська сторона вчора була готова почати цю процедуру і запропонувала відповідне число... ми могли б навіть сьогодні зробити цей обмін. Це було підтримано навіть представниками з ОРДО і ОРЛО, але цьому заперечив Кремль, представники Москви.

Тому в кінці кінців домовлено проводити процедуру правової чистки», – сказав Безсмертний.

На попередній зустрічі у Мінську 1 липня ТКГ не досягла прогресу в переговорах через позицію Росії. Українська сторона пропонувала покроково впроваджувати формат звільнення полонених «всіх на всіх».

Безсмертний казав напередодні, що в день чергового раунду переговорів 17 липня «ситуація має прояснитися».

Після зустрічі 17 липня стало відомо, що представники ТКГ встановили кількість осіб, які перебувають у заручниках бойовиків та в закладах української пенітенціарної системи. Також домовились провести «юридичну очистку і підготовку до взаємного звільнення».

Раніше повідомлялось, що згідно з домовленістю про безстрокове припинення вогню на Донбасі з 21 липня, вперше буде забороненобудь-яке ведення вогню. Також передбачено відповідальність за порушення заборони.