1 s18846274Виборчий округ №115 став рекордсменом у всій Україні за напруженістю боротьби між усіма кандидатами в народні депутати. 

Якщо типовою ситуацією у виборчих округах є боротьба між двома основними кандидатами, а інші намагаються їх наздогнати, то результати наших досліджень у 115 окрузі показали, що кандидатів, які ведуть помітну виборчу кампанію – сім осіб, і вони є кандидатами-лідерами, які входять до першої групи і кандидатами другого ешелону. 

Як показало наше опитування, станом на вчора, є ще дуже велика кількість виборців, що не визначились і будуть обирати, ймовірно, вже в кабінках для голосування. Таких виборців - 35%. 

Розпочнемо з першої групи лідерів. Виглядає вона таким чином: перший - відкриття цієї виборчої кампанії, Андрій Зібран. Ми як соціологи, трактуємо дві причини цього. По-перше - це надзвичайно активна кампанія, яку проводить кандидат. По-друге – програма кандидата, де він намагається донести до виборців теми патріотизму і європейської інтеграції, які є офіційно затребувані у Львові й в Україні в цілому, а також не менш сильною стороною програми є соціальна складова. Таким чином кандидат набирає не менше 19,4%. 

Другим іде кандидат минулого скликання Михайло Хміль, який має 12,2%. Тут ми бачимо, що саме Хмілю вдалось більш переконливо розказати виборцям, що саме він буде найефективнішим захисником традиційних та національних цінностей, захисту від реваншу та російського наступу. І лише третім з рейтингом 12% ми бачимо мера Винників Володимира Квурта, який також намагається себе позиціонувати як захисник від реваншу та російського наступу, але як показують результати соціології - робить це менш переконливо, ніж Михайло Хміль. І крім того за самою стилістикою кампанії веде швидше не кампанію до Верховної Ради, а кампанію на обрання міського голови Львова. Це трохи дезорієнтує виборців, тому він займає третє місце. 

Переходимо до другої групи кандидатів, яких ми умовно назвемо такими, що намагаються кинути виклик лідерам, але поки що їм це вдається менше. 

Це такі кандидати як Наталія Піпа, Андрій Москаленко, Юрій Михальчишин і Катерина Шубка. 

Як ми казали, якщо Квурт веде кампанію мера, то Наталія Піпа та Андрій Москаленко, за нашими оцінками, ведуть кампанії кандидатів у депутати міської ради Львова і саме цим ми пояснюємо те, що вони потрапили до другої групи кандидатів. Якщо подивитись результати Юрія Михальчишина, то очевидно та програма, яку він пропонує, є занадто вимогливою, жорсткою, та радикальною, ніж її готові сприйняти сьогоднішні урбаністичні Сихів, Винники і Личаківська. Ця програма була би хорошою років 15 назад, але зараз люди відчутно хочуть нового. 

І останнім певним сюрпризом зі знаком мінус для нас стали результати Катерини Шубки, яка розпочала кампанію дуже гарно, а зараз, як ми бачимо, перейшла у другу лінію. Ми пояснюємо це тим, що вона свідомо відмовилася від ведення самостійної кампанії і абсолютно поклалася на те, чим її забезпечить центральний штаб партії «Слуга народу». Нагадуємо, Катерина Шубка є висуванцем партії Володимира Зеленського «Слуга народу». 

Тут ми свідомо не хотіли б називати результати, які отримали в цій групі, але зазначимо, що всі вони попадають у ранг від 2,5% до 5%. 

Інші три депутати не набирають 1%, тому ми на них зупинятись не будемо. 

Ще раз хочу зазначити, що в 115 окрузі триває надзвичайно напружена боротьба. Перемога будь-кого, хто переможе на цих виборах, стане сюрпризом і ми, як соціологи, хотіли б побажати виборцям, щоб цей сюрприз був приємний. 

Слід відмітити, що в 115 окрузі, як і в цілому в Львівській області, лідерами електоральних симпатій є партія «Європейська солідарність», на другому місці – «Голос», на третьому – «Слуга народу». 

Дослідження проводилося 14 липня за методикою великих чисел, шляхом інтерв’ювання face-to-face, в режимі онлайн через мобільні додатки. Похибка репрезентативності не перевищує 1,5%. Кількість респондентів 5005 осіб (старше 18 років). 

Опитування проводилося на власне замовлення ВГО «ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ».