Урядовий портал

semerakМіністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак переконаний, що ліміт довіри природи до людей вичерпано, тому необхідно і владі, і громаді активізуватися та разом почати очищати українську природу від суцільних смітників.

Про це він заявив у Верховній Раді України під час «Години запитань до Уряду».

Міністр наголосив, що вирішення питання утилізації побутових відходів є не менш важливою соціальною проблемою ніж ремонт шкіл, лікарень чи доріг.

«Україна потопає в смітті. Це – факт. І досить чекати, що хтось приїде з Києва і прибере за вас сміттєзвалище, утворене кожним з вас. Давайте нарешті усвідомимо: сміття не розчиниться саме по собі з часом у повітрі чи воді. Воно потрапляє у підземні води і стає отрутою, яку ми споживаємо, а потім стаємо пацієнтами тих же відремонтованих лікарень. Вода і повітря були і залишаються стратегічним життєвим ресурсом для кожної людини. І ми маємо щоденно пам’ятати про це», - зазначив Остап Семерак.

Міністр нагадав, що Мінприроди, запустивши інтерактивний сервіс Ecomapa.gov.ua та мобільний додаток до нього, дало старт масштабній боротьбі зі сміттєзвалищами.

«Ми створили всі умови, щоб залучити кожного громадянина до цього процесу, і люди пішли нам на зустріч, але результат ми отримаємо, коли об’єднаємо зусилля трьох учасників: Мінприроди, громади і особливо влади на місцях», - зазначив Міністр.

Остап Семерак звернувся до парламентарів з проханням підтримати ініціативу Мінприроди і приєднатися до очищення країни від сміття.

«Звертаюся до кожного з народних депутатів і особливо мажоритарників. Ви щомісяця відвідуєте міста і села своїх округів, і я переконаний, що досить часто чуєте від людей про проблему зі сміттєзвалищами. Візьміть під особистий контроль процес ліквідації сміттєзвалищ на місцях», - наголосив Міністр.