449Верховний суд України в складі колегії суддів Касаційного господарського суду не задовольнив касаційну скаргу пивоварної компанії Перша приватна броварня (Львів) щодо визнання недійсним свідоцтва компанії Carlsberg Ukraine на торговий знак Львівське Різдвяне, повідомляє Agro Review

"Місцевий суд рішенням, яке залишає без змін постанову апеляційного господарського суду, в задоволенні позову відмовив. Колегія суддів КГС ВС погодилася з висновками судів попередніх інстанцій", - сказано у рішенні Верховного Суду.

Cуди попередніх інстанцій встановили, що Перша приватна броварня є власником знака для товарів і послуг Різдвяний, що охороняється відповідним свідоцтвом, яке було зареєстровано 12 травня 2009 року.

У свою чергу знак Carlsberg Ukraine був зареєстрований 26 серпня 2014 року і активно використовується компанією на ринку пива в Україні.

Відзначається, що словесні позначення, заявлені як знаки, порівнюються з словесними та комбінованими позначеннями, в композиції яких входять словесні елементи. При встановленні схожості словесних позначень враховується звукова (фонетична), графічна і смислова схожість.

Згідно з матеріалами справи, суди оцінили висновки судових експертиз з точки зору пересічного споживача і визнали, що наявність у знака Carlsberg Ukraine оригінальних графічних елементів впливає на загальне враження, яке передається цим знаком. Таким чином, схожість базується на загальному враженні, тому графічного елементу досить, щоб виключити схожість.

Ступінь фонетичної схожості протиставлених знаків в цьому випадку є менш важливим фактором, оскільки при купівлі товару споживач зазвичай візуально сприймає знак, що позначає товари.

З огляду на зазначене, касаційна скарга компанії Перша приватна броварня залишена без задоволення.

Раніше Господарський суд Києва і Північний апеляційний господарський суд визнали за Carlsberg Ukraine право використовувати на етикетці продукції слово Різдвяне.