1 0 2n4shot 2У Верховній Раді України дев'ятого скликання не буде Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю.Відповідне рішення ухвалили в четвер, 15 серпня, на засіданні підготовчої депутатської групи новообраного парламенту.
 
Про це пише Тиждень.

Ініціатором ліквідації комітету стала партія “Слуга народу”.

На думку депутатки від “СН” Галини Третьякової, для захисту інтересів ветеранів “не потрібна бюрократія” з комітетами чи міністерствами, і державні кошти підуть на підтримку захисників України, а не на працевлаштування на державних посадах людей, “які не мають стосунку до АТО чи до фронту”.

“У нас не буде комітетів у справах пенсіонерів, у справах інвалідів, у справах ще когось. Проте ніхто не буде забутий чи обділений”, – заявила Третьякова.

Своєю чергою, на брифінгу після засідання підготовчої депутатської групи її керівник, лідер партії “Слуга народу” Дмитро Разумков заявив, що в новій об’єднуються деякі комітети, зокрема соціальної політики і “ветеранський”.

“Ми створюємо натомість Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Тобто, фактично таким чином, ми доповнюємо ті можливості, які станом на сьогодні є в цього комітету. Питання не в кількості комітетів чи посад, а в ефективності роботи цих комітетів”, – сказав Разумков.

Координатор підготовчої групи, обраний народний депутат від партії “Слуга народу” Руслан Стефанчук заявив, що у зв’язку з оптимізацією, скоротиться кількість комітетів, зміняться назви.

“Основні мотиви, які ми напрацьовували і з яких в принципі виходили, – це питання скорочення комітетів, які є, укрупнення їх, питання більш детального виписування предметів їх відання. Тому ми в першу чергу сконцентрувалися на кількості комітетів. Окрім цього, ми підкоригували суттєво назви комітетів у зв’язку з укрупненням… Ми пропонуємо скоротити кількість комітетів до 23. По суті, буде мінус п’ять комітетів у порівнянні з минулим скликанням”, – зазначив Стефанчук.

Він додав, що в минулому скликанні деякі комітети й міністерства були створені з міркувань політичної доцільності, щоб працевлаштувати потрібних людей.

Ірина Геращенко заявила, що 15 серпня ветерани й ветеранки з орбіти “ЄС” “прийшли до ВР зустрітися з новими депутатами і відстоювати комітет з питань ветеранів”.

З іншого боку, лідер “Слуги народу” Дмитро Разумков заявляв про свої зустрічі з іншими ветеранами, які критикували діяльність ветеранського комітету в Раді VIII скликання та називали його “неефективним”.

На думку міністра у справах ветеранів Ірини Фріз, яку вона озвучила напередодні, робота цілого міністерства у справах ветеранів “буде ампутованою без профільного комітету парламенту”.

“Міністерство у справах ветеранів – це важливий орган виконавчої гілки влади, який є лобістом, адвокатом і захисником інтересів ветеранів. І його робота без відповідного профільного комітету в законодавчій гілці влади буде ампутованою. Вона буде реальною, вона буде можливою, але не комплексною. Чому важливо поєднати і виконавчу, і законодавчу гілку влади? Тому що тоді ми отримаємо комплексні державні програми. Після скорочення комітету в справах ветеранів є загроза того, що може бути скорочене і міністерство”, – сказала міністр, яка пройшла до нової Ради за списком партії “Європейська солідарність”.