Вголос

Активісти з ГО «Розвиток Громади» вчора ввечері вирішили відстежити, хто і куди вивозить сміття з центру Львова і викрили шокуючі факти. Немарковані сміттєвози, без жодних документів, у супроводі «крутих» джипів та під прикриттям депутатів вивозять сміття у невідомому напрямку.

Про це кореспонденту «Вголосу» розповів активіст ГО «Розвиток Громади» Роман Дуда.

«Учора ввечері ми вирішили таки викрити правду, хто і куди вивозить львівське сміття. Зокрема, помітили у центрі Львова немаркований сміттєвоз з київськими номерами, який збирає уже посортоване сміття з нових баків. Ми вирішили прослідкувати за ним, та нам перекрили дорогу автомобілі на київських номерах: «Toyota land cruiser prado» та «Volkswagen» (T5). З них вийшли невідомі особи і  почали нам погрожувати», – розповів  Роман Дуда.

Відтак активісти викликали поліцію. На вимогу поліцейського, водій сміттєвоза не зміг нічого пояснити, він зізнався, що не має маршрутного листа, працює не офіційно і не знає, куди їде. Громадські активісти одразу ж на місці подали дві заяви до правоохороніців: щодо погроз і щодо перевірки цього авто і документів. «Після тривалих перемовин цих людей на джипах по телефону, на місце події приїхав депутат Львівської міськради від «Громадянської позиції» Роман Іванців. Однак найцікавіше, що він заперечив, що є депутатом і представився юристом, який консультує фірму ТОВ «Грінера Україна»», – розповів Роман Дуда. Власне, ця фірма нещодавно виграла тендер на вивіз сміття з центру Львова, але у громадських активістів є дуже багато запитань, як до самого тендеру, так  і до його переможця.

Зрештою юрист розповів, що сміття везуть на Городоцьку, 280. «Після майже трьохгодинних перемовин, сміттєвоз таки поїхав за цією адресою – це ділянка «АТП №1», де станом на 3 ночі була лише одна машина. Це взагалі виглядало імітацією роботи, схоже на те, що вони просто створили картинку, що нібито там працюють. А насправді сміття мали везти невідомо куди», – розповіли активісти.

Згодом вони також з’ясували, що номера сміттєвозу не числяться в жодній базі, а джип зареєстрований на київську фірму з бенефіціарами у США. «Ми вбачаємо, що ці люди просто кришують вивіз сміття зі Львова і усю цю сміттєву мафію. І ніде в Європі сміттєвози не супроводжують дорогі іномарки», – наголосив Роман Дуда.