1 0 ensh5436ot 1Уже кілька місяців працівникам  Старосамбірського і Турківського ДЛГП «Галсільліс» не виплачують зарплати. Про це представники цих лісгоспів повідомили ГО «Люди Країни».

«Люди жаліються, що порушують  їхні законні права на заробітну плату, – розповідає LMN  голова правління ГО «Люди Країни» Василь Курій. – В Турківському підприємстві є заборгованості ще за лютий, а в Старосамбірському взагалі рахунки заблоковані, платять за якоюсь «схемою». Працівники зізнаються, що, буває, просто розписуються у відомостях, а по факту грошей не отримують».

Попри заборгованість, люди ходять на роботу, виконують свої обов’язки.

«Керівництво каже, підприємство має тимчасові фінансові проблеми. Обіцяють, що борги от-от виплатять. Ми чекаємо, але терпець вривається. Робота йде повним ходом, дерева ріжуться – а грошей нема. Підозрюємо, зарплат не виплачують умисно», – розповів працівник Турківського лісгоспу, просить його не називати.

Зауважимо, згідно із законами про працю, заробітна плата виплачується працівникам не рідше двох разів на місяць.  За невиплату передбачене покарання.

Громадські активісти звернулися до правоохоронних органів, керівництва Державної фіскальної служби, Державної інспекції з питань праці з вимогою здійснити усі необхідні заходи, аби люди отримали зароблені гроші. Також – перевірити  діяльність Старосамбірського і Турківського ДЛГП «Галсільліс» на предмет нецільового використання коштів. Якщо в процесі розслідування буде встановлено, що гроші, призначені на зарплати, використовують на будь-які інші заходи, наприклад, для придбання сировини, обладнання, техніки тощо, то посадових осіб «Галсільлісу» можуть оштрафувати  на 1700-5100 грн, позбавити права обіймати певні посади на строк до п’яти років, присудити виправні роботи або й позбавити волі на строк до двох років.

«Про заблоковані рахунки, махінації з коштами ми неодноразово звертали увагу власнику цих лісгоспів  – обласній  раді, та писали заяви до правоохоронців. На жаль, не чують. Цього разу звернулися в усі інстанції, які можуть вплинути на ситуацію», – каже Курій.