Вголос

Для вивозу сміття в центрі Львова зайшла ефемерна фірма, яка не має ні техніки, ні працівників. Виглядає на те, що мер Львова Андрій Садовий в особі Галицької райадміністрації створив прекрасні умови для роботи сміттєвої мафії.

Про це у коментарі «Вголосу» повідомив адвокат ГО «Розвиток громади» Андрій Болюбаш

За його словами, ТОВ «Грінера Україна», яке виграло конкурс на вивіз сміття з Галицького району Львова, зареєстроване у ДФС у Львівській області у 2007 році.

«Засновником є громадянин США Богдан Михалусь, який у 2007 році вносить в статутний капітал компанії 44 тис. грн. На цьому їхня діяльність припинилася, фактично з 2007 до листопада 2016 року вони жодної господарської діяльності не вели. Ні транспортних засобів, ні відповідного менеджменту, кваліфікованих працівників для вивозу сміття у них немає»¸- розповів адвокат.

Більше того, за вказаною адресою офісу знаходиться звичайний особняк, де ніхто не відчиняє двері, так само і не відповідають телефони. «Я б назвав цю компанію ефемерною, бо вона не набула юридичного права брати участь в цьому конкурсі. Адже положення, на яке спирається Галицька районна адміністрація №488 від 2010 року, чітко прописує, що суб’єкт господарювання, який виявив бажання взяти участь у конкурсі, має мати матеріально-технічну базу: водіїв, транспортні засоби для вивезення сміття тощо. Та попри це, ця компанія подається на конкурс і додає звичайнісінький лист-гарантію: в разі, якщо я переможу, то забезпечу купівлю контейнерів, транспортних засобів тощо. Все це юридично не правильно і Галицька РА перевищила свої повноваження, незаконно надавши перевагу компанії, яка не мала жодного кваліфіковано працівника для вивезення ТПВ», – наголошує Андрій Болюбаш.

Тим часом у Державній фіскальній службі ГО «Розвиток громади» повідомили, що цій фірмі взагалі було скасовано свідоцтво платника податку, вона підлягає до фінансово-господарської діяльності, але вже в наступному році. «Ми будемо ініціювати відкриття кримінального провадження по ст. 364 частині 1 чи 2 – зловживання службовим становищем працівниками Галицької РА. І в межах цього кримінального провадження ми хочемо забезпечити проведення фінансово-господарської діяльності цієї компанії в поточному часі», – каже Андрій Болюбаш.

 «Виглядає на те, що сьогодні на ринок зайшов невідомий ефемерний представник сміттєпереробної галузі, який не має ні техніки, ні працівників, залучає незрозумілих людей до вивозу сміття на чорних джипах і все це за підтримки місцевої влади, яка прикриває сміттєву мафію. Сьогодні Садовий в особі Галицької РА створив чудові умови для сміттєвої мафії», – розповідає адвокат.

Сам конкурс пройшов не публічно. У Галицькій РА заявили, що це пілотний проект для удосконалення вивозу ТПВ. «Якщо це пілотний проект, то це напевно спеціальні умови. У місті поставили нові контейнери, але машини старого зразка їх не можуть очистити, відповідно потрібні нові транспортні засоби, нові схеми надання послуг. Мало б бути громадське обговорення, бо це щось нове, але всього цього ми не бачимо. Районна адміністрація лобіює інтереси ефемерної компанії, засновником якої є позаштатний радник міського голови Львова. Ця фірма заявила, що вклала в сміттєві баки 1,5 мільйони євро. Тим часом у цей самий період на сесії Львівської міської ради лунає, що місто закупило за власний кошт контейнерів на 2,7 млн грн. Чи не ті самі це контейнери?», – розповідає представник ГО «Розвиток Громади». 

Нагадаємо, активісти з ГО «Розвиток Громади» вчора ввечері вирішили відстежити, хто і куди вивозить сміття з центру Львова і викрили шокуючі факти. Немарковані сміттєвози, без жодних документів, у супроводі «крутих» джипів та під прикриттям депутатів вивозять сміття у невідомому напрямку.