zagryazneniya vodyВчора у Києві відбувся круглий стіл за участю Водоканалів України, представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, органів місцевої влади та профільних асоціацій, під час якого керівники водоканалів звернулися до керівництва держави з вимогою переглянути рішення Уряду від 10 березня 2017 року, яке передбачає скасування Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України та затвердити Нормативні акти з вимогами дотримання жорстких екологічних стандартів якості скидів.

Як зазначають директори водоканалів, відмова від контролю за якісним та кількісним складом стічних вод підприємств, скасування єдиного в Україні нормативно-правового акту у цій сфері призведе до перевантаження станцій очистки та спричинить загрозу виникнення екологічної катастрофи всеукраїнського масштабу, цитує прес-служба Львівської міськради.

Адже постійно виявляють випадки, коли підприємства різних галузей промисловості та видів діяльності скидають у каналізацію жири, відпрацьовані нафтопродукти, сміття, ґрунт, гіпс, металеву та пластмасову стружку, смоли, мазут, речовини з небезпечними бактеріальними, вірусними, токсичними та радіоактивними забрудненнями тощо.

Наслідками таких дій є перевищення концентрації небезпечних речовин у стоках, які потрапляють на очисні споруди, призводять до їх зупинки та аварійного скиду неочищених стічних вод у річку. У  місті Києві може трапитися екологічна катастрофа всеукраїнського масштабу, оскільки Бортницька станція аерації розташована у верхів’ї Дніпра, тому постраждає близько 70% населення України, особливо у містах, які розташовані нижче за течією та використовують річку як джерело питного водопостачання. У випадку міста Львова – це негативний вплив на транскордонну ріку Західний Буг, яка впадає у Віслу.

«Варто зауважити, що упродовж року ми ліквідовуємо понад 3 тисяч засмічень колекторів, а це в середньому 7-8 у день. Часто підприємства громадського харчування та торгових мереж використовують каналізацію як смітник. Хоча є чіткі вимоги, прописані саме у «Правилах приймання стічних вод», щодо вмісту забруднюючих речовин, наприклад є вимоги щодо влаштування жировловлювачів, локальних очисних споруд.  Минулоріч ми ліквідовували значні провалля на колекторах на вулиці Богданівській, Стуса. Це наслідок скиду концентрованих стічних вод у каналізацію, які призводять до газової корозії та руйнування колекторів. Однак все ж найбільшу шкоду нам завдають залпові неочищені промислові скиди, які потрапляють на міські очисні споруди. В таких випадках ми зобов’язані збільшити подачу кисню в аеротенки для того щоб біологічна ланка очистки не вийшла з ладу. Відтак підприємство витрачає більше коштів на електроенергію, витрати на яку промислові підприємства не покривають, перекладаючи таким чином свою частку відповідальності на плечі мешканців», - зазначають у відділі зв’язків з громадськістю ЛМКП «Львівводоканал».

Зважаючи на можливість незворотніх катастрофічних наслідків, до яких може призвести відмова від Правил приймання стічних вод підприємств, Водоканали звертаються до керівництва держави з вимогою змінити рішення КМУ та затвердити Нормативні акти з вимогами дотримання жорстких екологічних стандартів якості скидів.