5d81ed60af17eУкраїна в серпні імпортувала близько 4,3 тис. тонн картоплі, дефіцит якої прогнозують аналітики, загальна вартість становила 795 тис. доларів. Про це пише "Інфо-Шувар" з посиланням на дані Державної служби статистики.

"Такий показник є абсолютним рекордом для серпня за всю історію незалежності України. Фактично країна імпортувала річний обсяг картоплі тільки за один місяць", – йдеться в повідомленні.

За даними аналітиків оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар", попередні два сезони в Україні були досить непогані врожаї картоплі, і річна потреба в імпорті обмежувалася 3-5 тис. тонн.

Серпень і вересень – це період найбільшої пропозиції української картоплі, проте цього року через негоду пізні сорти картоплі вийшли на ринок із запізненням в декілька тижнів, чим скористалися імпортери з Білорусі, додали вони.

У повідомленні також зазначається, що 17 вересня на майданчику "Шувар" картопля продавалася по 8-10 грн за кілограм – порівняно з минулим роком ціни зросли втричі, а сьогодні, 18 вересня, вона коштує від 8 до 11 грн за кілограм.

В серпні закупівельні ціни на картоплю зросли майже вдвічі порівняно з аналогічним місяцем минулого року. Однак того ж місяця вона почала дешевшати на тлі імпорту з Білорусі.