Truskavets provЛьвівський апеляційний господарський суд 27 березня залишив у силі рішення Господарського суду Львівської області від 7 лютого 2017 року у справі № 914/2975/16, яке дозволяє приватизувати у центрі Трускавця віллу «Вавель» площею 660 м2, що є пам’яткою культурної спадщини місцевого значення. Приватизувати об’єкт хоче приватне підприємство «Гарантбуд-2012», що орендувало його. Апеляційну скаргу Дрогобицької прокуратури, подану в інтересах Трускавецької міської ради, суд відхилив, повідомляє Zaxid.Net.

Зазначимо, предметом спору було рішення Трускавецької міської ради №756 від 21 жовтня 2014 року про включення нежитлової будівлі площею 660 м2 на провулку Тихому, 1 у Трускавці до переліку об’єктів, які підлягають приватизації.

До 2012 року у віллі «Вавель», збудованій у 1920 році, розміщувалася місцева санепідемстанція. Після вивільнення приміщення Трускавецька міська рада у 2012 році прийняла рішення про віднесення цього будинку до об’єктів, які не підлягають приватизації.

У жовтні 2013 року будівлю передали в оренду ПП «Гарантбуд-2012» для створення оздоровчого закладу для дітей та молоді. Договір був укладений на два роки і 11 місяців – до 25 вересня 2016 року, і не передбачав права набуття у власність об’єкту орендарем.

У документі також вказано, що орендар має своєчасно проводити капітальний, поточний та інші види ремонтів. Проте ця умова у договорі не може розглядатися як дозвіл Трускавецької міської ради на покращення орендованого майна, що тягне за собою відшкодування вартості таких покращень орендодавцем.

У жовтні 2014 року 27 із 29 депутатів Трускавецької міської ради підтримали рішення про включення нежитлової будівлі на провулку Тихому, 1 у Трускавці до переліку об’єктів, що підлягають приватизації.

Конкурсу чи аукціону на цей об’єкт не оголошували, тож єдиним відомим претендентом є згадуване приватне підприємство.

У 2015 році ПП «Гарантбуд-2012» зверталося до Господарського суду Львівської області з вимогою визнати право у спільній частковій власності на майно будівлі у провулку Тихому, 1 (справа №914/2991/15). Позивач вимагав визнати його право власності на приміщення без сплати грошей за приватизацію у бюджет Трускавця, оскільки виконав ремонтних робіт на суму, що перевищує оціночну вартість об’єкта.

Під час укладення договору оренди пам’ятку архітектури оцінили в 1 млн 192 тис. грн. За інформацією видання «Трускавецький вісник», орендар під час судових засідань заявляв, що підприємство витратило на ремонт приміщення 33,7% від встановленої вартості. Додаткові монтажні, оздоблювальні та інші роботи в 2014 році, за розрахунками орендаря, коштували близько 734 тис. грн. У квітні 2015 року озвучується ще одна сума, витрачена ПП «Гарантбуд-2012» – 66 тис. грн, на ці роботи є відповідні акти виконаних робіт. У підсумку «Гарантбуд-2012» свої витрати оцінило в 1 млн 205 тис. грн.

Через те, що позивач не надав суду витребувані документи позов залишили без розгляду, приватизувати віллу не вдалося.

У 2016 році Дрогобицька прокуратура виявила заборгованість зі сплати оренди цієї будівлі у 43 тис. грн. Прокуратура також визнала таким, що порушує вимоги чинного законодавства, рішення Трускавецької міськради про включення її до переліку на приватизацію. Відтак прокуратура подала позов в інтересах Трускавецької міськради до суду.

Суд першої і другої інстанції прокуратура уже програла. Прокурор Юрій Макогон зазначив ZAXID.NET, що вивчить можливість подачі касаційної скарги у цій справі.

І хоча договір оренди на віллу завершився у 2016 році, ПП «Гарантбуд-2012» намагається зберегти права на неї. Для цього у січні 2017 року був поданий позов до Господарського суду про продовження терміну договору оренди до п’яти років. Суд позов відхилив, проте позивач подав апеляційну скаргу до Львівського апеляційного господарського суду, слухання у справі призначили на 26 квітня.

Додамо, згідно з даними бізнес-пошукової системи YouControl, засновником та керівником ПП «Гарантбуд-2012» є Юрій Дудяк. Основним видом діяльності підприємства є будівництво житлових та нежитлових будівель.