df258634b672b43cc145a34ab32950f5Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун заявила, що звільнення державного секретаря Міністерства охорони здоров’я Артема Янчука і покладання його обов’язків на Інну Солодку свідчить про "рейдерське захоплення МОЗ" і згортання трансформації у сфері охорони здоров’я. Про це повідомляє ТСН.

Супрун зазначила, що Інна Солодка раніше очолювала юридичний департамент Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. Вона процитувала слова прем’єра Олексія Гончарука, який заявляв, що в Державному земельному кадастрі "відбувається треш" і там "абсолютно прогнила система, де працюють переважно корупціонери".

"По суті уряд сьогодні звільнив чоловіка, який перебуває у декретній відпустці і доглядає трьох дітей. І зробили це без жодного попередження як боягузи. Перед виходом у декрет він поклав свої обов’язки на генерального директора директорату стратегічного планування та євроінтеграції Ірину Литовченко", - написала колишня урядовиця.

Супрун звинуватила Гончарука в тому, що він сприяв легітимізації рейдерського захоплення МОЗ і зриву трансформації охорони здоров’я. 

Своєю чергою прем’єр відреагував на пост Супрун і заявив, що здивований заявами про рейдерське захоплення міністерства самим міністром.

"На мою думку, міністр повинна мати можливість сформувати собі команду. І я буду її в цьому підтримувати, хоча не завжди поділяю її вибір" — написав Гончарук.

8b3edc4d7949ecadd2cf41d3a120f23dЗа його словами, наступного тижня Кабмін оголосить конкурс на заміщення посади держсекретаря МОЗ. Слова щодо зриву трансформації охорони здоров’я Гончарук назвав відвертою брехнею. 

Раніше, 24 вересня працівники Міністерства охорони здоров'я звернулися із відкритим листом до прем'єрміністра Олексія Гончарука. Там ідеться, що нове керівництво хоче звільнити ключових працівників МОЗ, які втілювали реформу охорони здоров'я, і це, мовляв, ставить під загрозу продовження цієї реформи. 

Працівники МОЗ зазначають, що попри публічні запевняння влади щодо продовження реформи охорони здоров'я, останні три із половиною тижні "робота міністерства фактично паралізована". 

Тим часом у Мережі з'явився аудіозапис, на якому новопризначений заступник міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук запропонував написати заяву на звільнення гендиректору Директорату медичних послуг Оксані Сухоруковій. Вона йому відмовила. 

Сам Олексій Гончарук заявив, що "жодна чесна, професійна та компетентна людина не має бути звільнена з посади без належних підстав". Також він зазначив, що не сумнівається у професійних якостях нової очільниці міністерства Зоряни Скалецької. Прем'єр висловив сподівання, що після повернення з відрядження Скалецька знайде шляхи вирішення проблеми всередині МОЗ.

Сама очільниця міністерства запевнила, що після аудиту в МОЗ залишаться працювати лише найефективніші співробітники.